Lelystad wijst Hanzestad Compagnie aan als haar huwelijksvloot

De Gemeente Lelystad heeft dinsdag 13 april '04 een overeenkomst gesloten met de Zeilrederij de Hanzestad Compagnie waarin de Gemeente toestemming geeft de gehele 45 schepen tellende vloot van de Hanzestad Compagnie aan te merken als huis der Gemeente.


Het is zonder precedent dat bruidsparen elkaar het ja-woord mogen geven op de grootste en meest luxueuze barkentijen, barken, klippers, tjalken en schoeners van Nederland op het open water. Voorheen waren er enkele kleinere schepen in Nederland die stil aan de kade moesten blijven liggen tijdens de plechtigheid. Daarom is het nu zo uniek dat niet alleen op de grootste en meest luxe schepen van Nederland getrouwd mag worden, maar ook nog midden op het water. Laat de gemeente Lelystad nu qua oppervlakte de grootste gemeente zijn van Nederland waarvan het grootste deel in het Markermeer en IJsselmeer gelegen is. Hiermee zijn de mogelijkheden om te trouwen aan boord van de schepen wel zeer groot.

Al jaren organiseert de Hanzestad Compagnie bruiloften aan boord van de schepen, maar voorheen moesten de gasten elkaar het ja-woord geven op het gemeentehuis of een andere locatie. De vraag van de bruisparen was altijd of het niet aan boord van een van deze imposante zeilschepen mocht. Vanaf heden is dit dus mogelijk. De ambtenaar van de burgerlijk stand gaat gewoon mee aan boord en zal de plechtigheid leiden op het dek of in de lounge of op het achterdek. Ook voor kerkelijke inzegeningen zijn de schepen geschikt.

De huwelijksvloot

De Hanzestad Compagnie heeft een zeilvloot met een ongeëvenaarde verscheidenheid aan traditionele zeilschepen. Van de kleinste tjalken tot de grootste barkentijn en van sportieve klippers tot luxueuze windjammers én Nederlands enige viermaster.

Zo varen voor de Hanzestad Compagnie al Nederlands enige viermaster de 'Summertime' alsmede Nederlands grootste driemastbark de 'Stedemaeght' en het enige 5-sterren zeilschip van Nederland "de Hartstocht". Momenteel vindt de bouw plaats van het zeilschip de 'Bounty'. Dit grootse zeilschip zal in het voorjaar van 2004 gereedkomen en is daarmee de meest recente aanwinst van de vloot van de Hanzestad Compagnie.

Met ingang van 12 april 2003 heeft het merendeel van de vloot van de Hanzestad Compagnie haar thuishaven verplaatst naar de nieuwe Bataviahaven in Lelystad. Deze moderne haven is gelegen in Bataviastad naast Bataviastad Outlet Shopping Centre, het NISA, Nieuw Polderland Museum en natuurlijk de Bataviawerf. De unieke ligging tussen Markermeer en IJsselmeer maakt het een ideale afvaartlocatie voor de vele zeilarrangementen die de Hanzestad Compagnie te bieden heeft.

Pouwel Slurink heeft het estafettestokje op 1 januari 2004 van zijn broer overgenomen en heeft nu de de dagelijks leiding over de Hanzestad Compagnie. Gerald Slurink is aangebleven als marketingmanager en strategie. Pouwel Slurink: De verhuizing van de Hanzestad Compagnie naar de Bataviahaven in Lelystad heeft een grote impuls gegeven voor het bedrijf en de schepen. De snelheid en punctualiteit van de gemeente Lelystad is ongekend goed waardoor ons bedrijf grote stappen voorwaards heeft kunnen zetten in een teruglopende markt.

Gerald Slurink: In het 26-jarige bestaan van de Hanzestad Compagnie hebben ruim 1 miljoen gasten de Nederlandse wateren bevaren op een van de schepen van de Hanzestad Compagnie. Met deze nieuwe mogelijkheid van trouwen op het water zal het sneller meer worden. Het totaal aantal gesloten huwelijken op jaarbasis schommelt rond de 85.000 huwelijken. Met een gemiddelde besteding van ca. EUR 7000,- voor de locatie verwacht de Hanzestad Compagnie een omzetstijging in 2005 van ca. EUR 800.000,-

Met de deelname aan het Maritieme spektakel Sail Amsterdam 2005, waarin de Hanzestad Compagnie de grootste leverancier van zeilschepen is, ziet de toekomst er goed uit. De "Stedemaeght" voor een wat deftige en stijlvolle bruiloft. De "Abel Tasman" als het wat informeler mag. Wil je na je bruiloft blijven slapen, al of niet met enkele familieleden? Dan is de Liefde of Hartstocht het schip van je keuze. Alle schepen hebben een ding gemeen: je bruiloft is exclusief.

Welk schip men ook kiest, het is belangrijk dat de organisatie klopt. Het ene hoogtepunt moet soepel overlopen in het andere. Rekening houdend met bijvoorbeeld gasten die na de receptie nog even blijven hangen. Tijdens het varen kunnen naast een heerlijk buffet allerlei activiteiten ondernomen worden. Mimespelers, table-magic, een pokertafel of een gezellig bandje voor de muzikale opluistering zijn enkele mogelijkheden. Vanaf de welkomstcocktail tot het laatste kopje koffie staat de Hanzestad Compagnie garant voor een goede organisatie.

Marktleiderschap

Met de aanmerking van de gemeente Lelystad als huis der gemeente is de Hanzestad Compagnie naast haar marktleiderschap in de verzorging van maritieme zakelijke evenementen nu ook marktleider in maritieme bruiloften.

Inlichtingen en reservering:
Hanzestad Compagnie BV
Bezoekadres : Bataviahaven 1
8242 PR Lelystad

Postadres : Postbus 300
8200 AH Lelystad

Tel: 0320-292 100
Fax : 0320-292 130
e-mail : info@hanzestad.com
internet : www.hanzestad.com

Noot voor de pers:

Voor foto's en of beantwoorden van vragen kunt u bellen met de Hanzestad Compagnie 0320 292 100, of direct met de woordvoorder media Gerald Slurink 06 22 419 007