HAY GROUP

Rapport Dijkstal: verdienstelijk begin met veel open eindes

Het rapport van de commissie-Dijkstal geeft blijk van goed inzicht in de discussie rond de beloning van topambtenaren en -politici en levert goede uitgangspunten voor het ontwikkelen van realistische en maatschappelijk verantwoord beloningsbeleid. Het getuigt van moed om in tijden van loonmatiging en heftig maatschappelijk debat over topinkomens het advies uit te brengen om de inkomens van ministers ingrijpend te verhogen. Het rapport biedt een pragmatische oplossing voor de korte termijn en geeft aan dat bezinning nodig is op de beloningsverhoudingen tussen de publieke en de private sector, zonder daarin blind de markt te volgen.

Naar aanleiding van de samenvatting van het rapport van de commissie-Dijkstal reageert Hay Group als volgt:

Goed vindt Hay Group dat:

- De eindverantwoordelijkheid van de minister-president en de ministers tot uitdrukking moet komen in een relatief hoog salaris.
- Een koppeling wordt voorgesteld tussen beloning en daadwerkelijk geleverde prestaties.

- Bestaande toeslagen in het inkomensgebouw worden opgenomen, waardoor transparantie en beheersbaarheid worden vergroot.
- Een poging wordt ondernomen om de samenhang tussen inkomens van topfunctionarissen in de publieke sector te bezien. Het gaat dus niet alleen om ministers, maar ook om directeuren van zelfstandige bestuursorganen (ZBO's).

- Het rapport concrete voorstellen bevat voor de instelling van commissies die zich bezighouden met het actualiseren van de topinkomens bij de overheid.

Kritisch is Hay Group over:

- Het ontbreken van duidelijke uitspraken over de relatie tussen topinkomens in de publieke en de private sector.
- De onderbouwing van de voorgestelde 30%-salarisstijging voor ministers (en eventueel een extra 20%).

- De onderbouwing van de voorgestelde beloningsverhoudingen in de politieke top (salaris staatssecretaris bedraagt 90% van ministerssalaris en salaristoeslag voor de minister-president van 10%).

Een uitgebreide reactie volgt binnenkort op de website: www.haygroup.nl


-------------

Hay Group is een internationaal adviesbureau op het gebied van organisatie, leiderschap, motivatie, ontwikkeling en beloning van individuen en teams. In Zeist werken ruim honderdzeventig adviseurs en onderzoekers. Hay werkt voor tachtig procent van de tweehonderd grootste organisaties in Nederland.