Gemeente Amsterdam

Gemeente en ondernemers akkoord: schadevergoeding fluisterbootjes wordt betaald
13 april 2004 - Remco Asselbergs

Het college van B&W heeft besloten om het vonnis in arbitrage onverkort te zullen uitvoeren en 4,2 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan de exploitanten van het gestaakte experiment met fluisterbootjes. De gemeente en de drie ondernemers zijn overeengekomen dat geen van de partijen in hoger beroep zal gaan. Daarmee is het geschil definitief ten einde. Wethouder Stadig en de ondernemers laten vandaag (13 april) weten opgelucht te zijn een punt achter het geschil te kunnen zetten.

Geschiedenis
De gemeente zag in de verhuur van fluisterbootjes een milieuvriendelijkalternatief voor de motorboten in de grachten. Zij verleende in 1997 exploitatievergunningen voor het varen en een tijdelijke bouwvergunning voor steigers. Omwonenden protesteerden bij de rechter tegen het verdwijnen van de rust op het Amsterdamse water en de onrust die klanten met zich meebrachten. De rechter dwong de gemeente de steigers af te breken, omdat die in strijd waren met het bestemmingsplan. De verleende exploitatievergunningen voor de fluisterbootjes waren een uitzondering op bestaand beleid. Deze vergunningen werden door de gemeente ingetrokken.

De gemeente heeft steeds gesteld dat de ondernemers recht hebben op schadevergoedingvoor zover het mislukken van het experiment te wijten was aan de gemeente.

Over de hoogte van het schadebedrag - de ondernemers eisten tientallen miljoenen euro's - konden partijen het niet eens worden, reden waarom zij in 2002 een arbitrageprocedure zijn gestart. Uitkomst daarvan was het bedrag van 4,2 miljoen euro dat de gemeente de exploitanten zou moeten betalen door gederfde inkomsten. Hiervan heeft de gemeente eerder dit jaar al EUR 600.000 uitgekeerd.

Het besluit tot het beëindigen van het experimentwerd in 2001 genomen door de gemeenteraad.

Pb-072

© Gemeente Amsterdam