Gemeente Leiden

Persbericht

Expositie Leiden Winkelstad in Leids Gemeentearchief

Publicatiedatum: 13 april 2004

De gemeente Leiden is druk bezig om Leiden als winkelstad op de kaart te zetten. Te denken valt aan projecten als het Aalmarktplan of de Rijn Gouwe Lijn. Maar hoe zagen de winkels in Leiden er vroeger eigenlijk uit? Wanneer kwamen de eerste winkels in Leiden en wat voor winkels waren dat? Deze en andere vragen worden beantwoord in een kleine expositie in het Leids Gemeentearchief van 13 april tot 15 juni 2004. De expositie is samengesteld door de beheerders van de prent-, affiche- en bibliotheekcollectie van het Gemeentearchief Leiden en het getoonde materiaal is dan ook uitsluitend uit deze collecties afkomstig.

Winkels zijn er niet altijd geweest, maar kennen als voorloper allerlei markten en het venten van de waar vanuit huis. Hiervan zijn in de tentoonstelling meerdere historische afbeeldingen te zien.

De architectuur van de winkelgevels rond en na 1900 krijgt apart aandacht. Verder zijn er afbeeldingen van enkele niet alledaagse winkels en natuurlijk worden ook het Aalmarktplan en de Rijn Gouwe Lijn als meest recente ontwikkelingen niet vergeten.

Van enkele van oudsher belangrijke winkelstraten in het centrum van Leiden worden foto s en historisch reclamemateriaal getoond. Zo is onder andere een prachtig affiche van Kleederen- en modemagazijn Cahen aan de Nieuwe Rijn te bewonderen. Van Boekhandel Kooyker is één van de mooie gekleurde wandkalenders, die de winkel in de 19e eeuw uitgaf, bewaard gebleven. Verder wordt een selectie van winkels aan de Haarlemmerstraat, Hogewoerd en Doezastraat getoond. En wat te denken van de fantasierijke uitnodigingen uit de 19e eeuw voor bezichtiging van de St. Nicolaas-etalages van diverse winkels. Dat wordt smullen!

Deze pagina is gewijzigd op 13-04-2004