Openbaar Ministerie

13 april 2004

Drietal opgepakt voor aanslag op huis burgemeester Rozenburg

Rozenburgers bekennen aanslagen op burgemeester en politiebureau Gepubliceerd op dinsdag 13 april 2004

De politie Rotterdam heeft drie inwoners van Rozenburg aangehouden op verdenking van onder meer de aanslag op de woning van de burgemeester van die gemeente, het vernielen van een politieauto met een vuurwerkbom en twee beschietingen van het politiebureau van Rozenburg.

De drie mannen worden verdacht van poging doodslag of poging zware mishandeling, opzettelijke brandstichting, openlijke geweldpleging tegen personen en/of goederen, het voorhanden hebben van vuurwapens en explosieven en van diefstal afkomstige goederen. Verder wordt één van de drie ervan verdacht met verf en kalk op meer dan honderd objecten binnen de dorpskern op vaak levensgrote wijze zijn zelf gekozen naam CC te hebben aangebracht.

Vuurwerkbommen
Vorig jaar werd op 26 oktober een bewakingscamera van het politiebureau aan de Molenweg in Rozenburg beschoten. Op 2 november werd op de ramen aan de voorzijde van hetzelfde politiebureau geschoten en op 11 november ontplofte er een zware vuurwerkbom die tegen de gevel van het politiebureau was bevestigd. Negen dagen later, op 20 november werd een vuurwerkbom onder een geparkeerde politieauto afgestoken. Gelukkig vielen er geen gewonden, maar er werd wel veel schade aangericht. Ook de burgemeester van Rozenburg moest het ontgelden: op 19 februari van dit jaar sloeg een stuk ontploffend vuurwerk een groot gat in de ruit aan de voorzijde van haar woning. Bijna een maand later, op 13 februari, werd een lichtmast aan de Boulevard geheel vernield door een vuurwerkbom.

Wapens
De recherche van het district Zuid startte in samenwerking met het wijkteam Rozenburg een groot onderzoek. Op 5 april werden de drie mannen s morgens vroeg gearresteerd. Vier woningen in Rozenburg werden doorzocht. Daarbij werden 23 (vuur)wapens in beslag genomen, variërend van geweren, revolvers, een kruitvuurwapen, een alarmpistool, zware lucht- en gasdrukpistolen, een AMT automatisch pistool en veel plastic nepvuurwapens, die niet van echt te onderscheiden zijn. Verder werden aanzienlijke hoeveelheden munitie, UZI-magazijnen, losse flodders, brandbommen, vuurwerkbommen, nitraatexplosieven, een mortiergranaat en een op scherp staande handgranaat aangetroffen. Ook werd heel veel materiaal voor het maken van vuurwerkbommen gevonden. In de woningen vond de politie ook nog verdovende middelen waaronder speed en amfetamine, en een grote hoeveelheid slag-, stoot- en steekwapens zoals harpoenen, stilettos, boksbeugels, een ploertendoder, een wapenstok, een werpster, een bij en CS-gasbusjes.

Kick
Naar eigen zeggen hadden de drie Rozenburgers het niet specifiek gemunt op gezagsdragers, maar deden ze het meer om de kick. De drie mannen zijn inmiddels door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. (Bron: politie Rotterdam)