Autoriteit Financiële Markten

Bestuurlijke boete wegens overtreding biedingsregel 13-4-2004

De Autoriteit Financiële Markten ('AFM') maakt op grond van artikel 48m, eerste lid, van de Wet toezicht effectenverkeer 1995 ('Wte 1995') bekend dat zij op 20 oktober 2003 aan Hollandsche Beton Groep N.V., gevestigd te Rijswijk, een bestuurlijke boete ten bedrage van 108.905,- euro heeft opgelegd wegens overtreding van artikel 9b, eerste lid Besluit toezicht effectenverkeer 1995 ('Bte 1995').

Op 5 februari 2002 deelden Grupo Dragados, S.A. en Hollandsche Beton Groep N.V. openbaar mee dat de verwachting gerechtvaardigd was dat overeenstemming kon worden bereikt over een door Grupo Dragados, S.A. uit te brengen openbaar bod in contanten op alle gewone aandelen van Hollandsche Beton Groep N.V. en de daaropvolgende samenvoeging van beide ondernemingen.

Uit onderzoek is de AFM gebleken dat Hollandsche Beton Groep N.V. reeds op 21 december 2001 uit hoofde van artikel 9b, eerste lid Bte 1995 een openbare mededeling had moeten doen over de omstandigheid dat zij in gesprek was over een mogelijke overname.

Het doel van de bepaling in artikel 9b, eerste lid Bte 1995 is onder meer te waarborgen dat tijdig alle informatie wordt verschaft aan de aandeelhouders, andere effectenhouders en derden, bijvoorbeeld concurrerende bieders, die voor keuzebeslissingen ten aanzien van een bod en derhalve voor een gerechtvaardigde koersvorming van de betrokken effecten van belang is. Overtreding van deze bepaling kan tot gevolg hebben dat onvoldoende informatie beschikbaar is. Dat de eerste openbare mededeling bij de voorbereiding van een openbaar bod doorgaans een aanzienlijke invloed heeft op de koersvorming van de betrokken effecten en dat door het uitstellen van enige openbare mededeling tot 5 februari 2002 belanghebbenden in hun belangen kunnen zijn geschaad, heeft een rol gespeeld bij het bepalen van de ernst van onderhavige overtreding.