Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

13-4-2004

Op dinsdag 13 april heeft Nederland in Washington een hoge Amerikaanse onderscheiding voor de bescherming van de ozonlaag ontvangen. De EPA Ozone Protection award is in 1990 in het leven geroepen en wordt jaarlijks toegekend voor exceptioneel leiderschap, persoonlijke toewijding en technische vooruitgang voor de bescherming van de ozonlaag.

Nederland kreeg de onderscheiding voor de goede samenwerking tussen de ministeries van VROM en Defensie, de Coöperatieve Vereniging Halonen, het Department of Defense en de Environmental Protection Agency (EPA). De samenwerking is gericht op het beheren van halon ten behoeve van de Amerikaanse defensie-eenheden in Europa.

Halonenbank
Halon is een stof die wordt toegepast in brandblusapparaten. Het probleem van de toepassing van deze stof is dat het de ozonlaag aantast, net zoals CFK's. Onder toenmalig minister Pronk is in 2002 de Halonenbank opgericht. Dit is een inleverpunt voor halonen, met de mogelijkheid halonen te bewaren of te vernietigen. Sinds het Montreal Protocol, dat in 1987 tot stand is gekomen, zijn meer dan 187 landen hard aan het werk om de aantasting van de ozonlaag terug te dringen en schadelijke stoffen te verbieden. Halon is vanaf 1 januari 2004 verboden in de Europese Unie. Op dit moment zijn veel bedrijven bezig om hun installaties en schepen met halon bevattende brandblussers om te bouwen.
De uitreiking van de EPA Ozone Protection Award is een beloning voor de leidende rol die Nederland omtrent dit onderwerp heeft. Toch blijft Nederland de uitfasering van ozonlaag aantastende stoffen kritisch volgen. De uitreiking van de Ozone Award biedt dan ook een podium om de Nederlandse boodschap uit te dragen. Betere samenwerking tussen de verschillende partijen en het beter afstemmen van de institutionele structuren kunnen grote milieuwinst opleveren op een hele efficiente wijze, zo blijkt uit dit gezamenlijke project van Nederland en de VS. Naast de prijs voor de Nederlandse overheid heeft ook een Nederlandse expert, Marten Barel, een onderscheiding toegekend gekregen. Hij heeft deze gekregen voor zijn wereldwijde inspanningen op het gebied van alternatieven voor het chemische bestrijdingsmiddel methylbromide.