Gemeente Oirschot

Informatiebijeenkomst toekomst buitengebied

buitengebied 1website.jpg

Reconstructiecommissie Beerze Reusel organiseert op 14 april een informatiebijeenkomst over het concept reconstructieplan Beerze Reusel. De informatiebijeenkomst is bedoeld voor alle bewoners en betrokkenen uit de gemeente Oirschot. Tijdens de bijeenkomst zal het concept reconstructieplan worden gepresenteerd en toegelicht.

Evenwicht herstellen
Het Brabantse buitengebied krijgt een flinke opknapbeurt. Dat is nodig, want de afgelopen decennia zijn er nogal wat problemen ontstaan. De reconstructie heeft als doel het evenwicht in het Brabantse buitengebied te herstellen. Directe aanleiding voor de reconstructie was destijds de uitbraak van de varkenspest in 1997. De kwetsbaarheid van de veehouderij als drager van het platteland kwam daarmee pijnlijk in beeld. Een en ander werd nog eens versterkt door de druk op het buitengebied door de toenemende vraag naar ruimte voor natuur, water, recreatie, wonen en werken. Kortom, het platteland is uit balans geraakt.

Het reconstructieplan
De afgelopen jaren is er door de reconstructiecommissie Beerze Reusel hard gewerkt aan het reconstructieplan voor een leefbaar platteland in het gebied Beerze Reusel (dat zijn de gemeenten Bladel, Eersel, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Reusel-De Mierden en Oirschot). De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de Brabantse Milieufederatie (BMF), de waterschappen, de provincie, de gemeenten, de sector recreatie en toerisme en de Kamer van Koophandel. Inmiddels is er een eerste concept reconstructieplan klaar, waarin wordt aangegeven hoe het gebied Beerze Reusel er in 2016 moet uitzien. De concrete maatregelen waarmee dat moet gebeuren worden in het plan beschreven. De verschillende thema's (water, recreatie, natuur, landbouw, enzovoort) staan in hun onderlinge samenhang centraal. De gewenste ontwikkelingen zijn per thema in het reconstructieplan uitgewerkt. In het bijbehorende uitvoeringsprogramma staat een overzicht van projecten die de komende vier jaar op de rol staan om de doelstellingen van het reconstructieplan te kunnen verwezenlijken.

Informatieavond
De reconstructiecommissie vindt het belangrijk om het eerste concept reconstructieplan te presenteren aan alle betrokkenen. Daarom vinden er in alle gemeenten informatieavonden plaats voor de eigen bewoners. De bijeenkomst voor de gemeente Oirschot vindt plaats op 14 april in De Stapperij in Spoordonk en begint om 20.00 uur. Leden van de reconstructiecommissie, het projectbureau, de gemeente en andere betrokken partijen zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. U bent van harte welkom!

Hoe verder
In juli van dit jaar zal de reconstructiecommissie het tweede concept reconstructieplan vaststellen en als advies aanbieden aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Daarna doorloopt het reconstructieplan een reguliere vaststellingsprocedure. Als onderdeel hiervan zal in het najaar een formele inspraakronde plaatsvinden waarin u aan Gedeputeerde Staten uw eventuele bezwaren tegen het plan kenbaar kunt maken. Uiteindelijk stelt Provinciale Staten het plan vast. Als alles volgens planning verloopt, zal dat medio 2005 gebeuren.