PERSBERICHT - 2004-03-29

Vakantie-industrie praat met jongeren over (H)eerlijk even weg

Debat over duurzaam toerisme 14 april in Amsterdam

Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de gevolgen van toerisme in het gastland? Wie spreken we aan als hordes vakantiegangers elke zomer de Griekse eilanden overnemen en de watervoorraden van de lokale bevolking verbruiken? Hierover discussiëren op donderdag 14 april vertegenwoordigers van de politiek, reisbranche en wetenschap met jongeren in het Tropentheater te Amsterdam.

De Nationale Jeugdraad, die het forum organiseert, wil dat jongeren zowel de positieve als negatieve gevolgen van toerisme inzien, zodat zij bewust keuzes kunnen maken over hun eigen vakantie. Een groot deel van de Nederlandse jongeren gaat immers één keer per jaar op vakantie in het buitenland.

Toerisme brengt naast vele economische voordelen ook negatieve sociale en ecologische effecten met zich mee. Tijdens het debat gaan Jan Geluk (Tweede-Kamerlid VVD), Ton Boon van Ochssée (ambassadeur Duurzame Ontwikkeling) en Nico Visser (hoogleraar Duurzaam Toeristische Ontwikkeling) in op de vraag of toerisme de armoede in ontwikkelingslanden kan bestrijden.

Vervolgens debatteren Romana Engeman, directrice van de ANVR, en Nick Welman (voorzitter Stichting REISbeWIJS) over de, door de ANVR opgestelde, richtlijnen voor reisorganisaties om verantwoord te ondernemen. Ook wordt ingegaan op de vraag welke rol de consument hierbij speelt. Sandra Rottenberg, programmamaker en journalist, zal het forum leiden.

In de toeristische industrie gaan jaarlijks grote bedragen om. De Nationale Jeugdraad wil dat reisorganisaties, de overheid en de consument zich afvragen of een deel van dit geld niet geïnvesteerd kan worden in de duurzame ontwikkeling van de vakantiegebieden.

Het forum begint om 20:00 uur in het Tropentheater Kleine Zaal, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Toegang is gratis.

Dit eerste forum over duurzaam toerisme wordt in samenwerking met de Studievereniging Internationale Betrekkingen (SIB) Amsterdam georganiseerd. Omdat een grote groep jongeren elk jaar op vakantie gaat organiseert de Nationale Jeugdraad dit jaar drie fora over duurzaam toerisme. Via de fora wil de Jeugdraad laten zien dat jongeren ook bij de keuze van hun vakantie een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving. De overige twee fora vinden plaats in september en december. Meer informatie is te vinden op www.jeugdraad.nl.

Noot voor redactie,