Provincie Overijssel

Statencommissies behandelen ?takendiscussie? op 14 april

Op 14 april 2004 vergaderen de statencommissies van Provinciale Staten over de uitkomst van de takendiscussie. Deze bezuinigingsvoorstellen bepalen ook de agenda van de vier statencommissies. Kan de provincie nu daadwerkelijk resultaatgerichter gaan werken? Vanaf 9.30 uur wordt er vergaderd in het Zwolse provinciehuis.

Op maandag 29 maart heeft het college van Gedeputeerde Staten de uitkomsten van de takendiscussie gepresenteerd. Kern daarvan is dat GS uiterlijk 2007 voor tenminste zes miljoen euro willen bezuinigen op de uitvoering van taken. Zij hebben voor tien miljoen euro aan bezuinigingsvoorstellen op een rij gezet en aan Provinciale Staten gestuurd. Later dit jaar moet blijken of de overige vier miljoen euro ook nodig zijn als bezuiniging. Dit wordt duidelijk zodra de rijksoverheid besluit te korten op het provinciefonds of als Provinciale Staten kiezen voor nieuw beleid waarvoor extra geld nodig is.

Korting

Voor een groot deel betreffen de voorgestelde bezuinigingen programmagelden van de provincie. De provincie heeft zichzelf de afgelopen jaren en nu via de takendiscussie ruim 12 procent aan efficiencykorting opgelegd en vindt dat nu ook van subsidierelaties een bijdrage aan meer doelmatigheid mag worden gevraagd. Daartoe wordt op subsidies vanaf 2006 gedurende vier jaar op de inflatiecorrectie telkens 1 procent in mindering gebracht.

Vragen

De vier statencommissies zullen zich nu buigen over onder meer de volgende vragen:


- Heeft Provinciale Staten het vertrouwen dat het College van Gedeputeerde Staten nu uitvoeringsgerichter / resultaatgerichter gaat werken?


- Ontbreken er volgens de commissie elementen om bovengenoemde doelstelling te realiseren?


- Is de analyse goed geweest en heeft dat tot goede conclusies geleid en heeft Provinciale Staten op basis daarvan voldoende vertrouwen dat er anders gewerkt gaat worden; dat de provincie zich gaat beperken tot die taken die een toegevoegde waarde hebben.

Jaarrekening
De commissies behandelen ook de Jaarrekening 2003. Dat is een sturingsinstrument dat door de invoering van het dualisme versterkt is. Het college legt via de jaarrekening en het jaarverslag verantwoording af aan de Staten over het begrotingsjaar 2003 en over het gevoerde bestuur. Provinciale Staten stellen de beleidskaders van de begroting vast. Met de goedkeuring van de begroting geven de staten de jaarlijkse programmatische en budgettaire kaders aan. Aan de hand van de jaarstukken controleren de staten of de uitvoering van beleid door de gedeputeerden voldeed aan de kaderstelling.

In de ochtend (09.30 uur - 12.30 uur) vinden de vergaderingen van de statencommissie Ruimte & Groen en Zorg & Cultuur plaats. In de middag (12.30 uur - 16.30 uur) vinden de vergaderingen van de statencommissie Economie & Bestuur en de statencommissie Verkeer, water en millieu plaats. Provinciale Staten van Overijssel zullen op 14 april 2004, om 18.00 uur vergaderen.

Kijkhier voor de agenda's en bijbehorende stukken. Neemt u contact op met de griffie van Provinciale Staten (per telefoon 038-4251336 of per mail: CJ.v.Riele-Bodewes@prv-overijssel.nl ) over inspreekrecht en hoe u in contact kunt komen met Statenleden.

© 2004 Provincie Overijssel