Erasmus


09-04-04: Oorzaken en klinische betekenis van hersenatrofie

T. den Heijer promoveert woensdag 14 april 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) op zijn proefschrift Oorzaken en klinische betekenis van hersenatrofie.

Uit pathologische studies is gebleken dat schade aan de hersenen reeds lang voor het begin van symptomen aanwezig is. Het promotieonderzoek van Den Heijer maakte onderdeel uit van de Rotterdam Scan Study, een studie onder bijna 1100 ouderen die ten tijde van de MRI geen klinische kenmerken van dementie hadden.
Om de schade aan de hersenen te visualiseren werden hersenscans (MRI) gemaakt. Na deze scans ondergingen de ouderen vervolgonderzoeken om het eventueel optreden van dementie te kunnen signaleren. Het bleek dat reeds zes jaar voordat een diagnose van de ziekte van Alzheimer werd gesteld, overschrompeling van de hersenen, ofwel hersenatrofie, op de MRI aanwezig was.
Deze mensen hadden zelf nog geen achteruitgang in geheugen opgemerkt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat onder andere hoge bloeddruk, suikerziekte en genetische factoren in verband stonden met een ernstigere mate van hersenatrofie op MRI. De promovendus toont aan dat reeds vroeg in de ziekte van Alzheimer hersenatrofie op MRI aanwezig is. Enige risicofactoren die atrofie kunnen veroorzaken zijn behandelbaar, wat hoop geeft voor toekomstige preventie van de ziekte van Alzheimer.

Promotoren: mw.prof.dr. M.M.B Breteler, Epidemiologie van neurologische aandoeningen, en prof.dr. A. Hofman, Epidemiologie