Gemeente Geldermalsen

Actie hoogstambomen Wij planten een boom, u volgt?

13 april 2004 - In september 2003 organiseerden KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij), de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de Provincie Gelderland een symposium over hoogstamboomgaarden. Doelstelling van deze bijeenkomst was: het presenteren van inspirerende voorbeelden om deze boomgaarden in het rivierengebied vitaal te houden. Een breed scala van mogelijkheden werd gepresenteerd:

* De leasehoogstamboom;

* De Schoutensteeg, een verbindingsweggetje in Herwijnen beplant met hoogstammen;

* De hoogstambrigade;

* Landschapsbedrijf Hoogstamfruit Rivierenland, een bedrijf dat zich toespitst op het onderhoud van hoogstamboomgaarden;
* De kersenboomgaard in de stadswijk Zilverkamp te Huissen.

De pretenties van de organisatoren reikten echter verder dan het verspreiden van kennis en het enthousiasmeren van gemeenten en particulieren. Ze willen ook daadwerkelijk bijdragen aan de aanplant van hoogstammen.

Voor dit voorjaar staan de gemeenten op het programma. Indien ze besluiten tot de aanleg van percelen of perceeltjes hoogstambomen komt Landschapsbeheer Gelderland, ondersteund door het Steunpunt Hoogstamfruit, de eerste stap zetten: een tiental bomen zal door deze organisatie pro deo aangeplant worden. De Rabobank Geldermalsen en Omstreken heeft zich als sponsor opgeworpen voor deze oer Betuwse actie die de initiatiefnemers Wij planten een boom, u volgt? gedoopt hebben. Ook de gemeente Geldermalsen draagt dit initiatief een warm hart toe en is bereid hieraan zoveel mogelijk mee te werken . Op 14 april, om 13.30 uur uur, zal in de dierenweide aan de Huizekamplaan te Beesd een aantal hoogstamfruitbomen worden geplant door wethouder Jos Rietbergen.

In het najaar zullen de initiatiefnemers zich specifieker richten op de zogenaamde boerenboomgaarden, kleine perceeltjes bij boerderijen waar fruit voor eigen gebruik geteeld wordt. Burgers zullen uitgedaagd worden om dergelijke boomgaardjes aan te leggen of te vitaliseren. De Rabobank Geldermalsen en Omstreken ondersteunt ook dit onderdeel van Wij planten een boom, u volgt?.