KVK VELUWE EN TWENTE

Bedrijfsleven onderzoekt diverse scenario's luchthaven Twente

Nieuw Perspectief Twente: compensatie sluiting vliegbasis.

Het georganiseerde bedrijfsleven participeert in de klankbordgroep die de bestuurlijke taskforce o.l.v. Jan Mans, burgemeester van Enschede, adviseert inzake de compensatie van de op handen zijnde sluiting van de Militaire Vliegbasis Twenthe. Nieuw Perspectief Twente (NPT) heet het inmiddels afgeronde compensatiedocument.
NPT is een goed doordacht plan, waar het georganiseerde bedrijfsleven zich achter heeft geschaard. De positie van de Luchthaven blijft echter een complexe zaak. Het bedrijfsleven vindt dat de verschillende visies die er over de toekomst van de burgerluchthaven bestaan, goed onderzocht moeten worden. Daardoor kan in Twente de discussie over de positie van de Luchthaven op grond van onderbouwde argumenten plaatsvinden.

Uitwerking diverse scenario's Luchthaven.

Op initiatief van de Kamer van Koophandel Veluwe en Twente in nauwe samenwerking met VNO-NCW Twente, IKT, MKB Oost Nederland, ETT, Oost NV en Enschede Airport Twente (EAT) zal een onderzoek gestart worden naar diverse scenario's met betrekking tot de positie van een burgerluchthaven in Twente.
Gedacht kan worden aan: burgerluchthaven zoals EAT beschrijft in haar recent gemaakte businessplan; burgerluchthaven zoals die van Teuge; Twente zonder luchthaven.

Bij het onderzoek zal bestaand materiaal betrokken worden en zal er contact gelegd worden met direct betrokkenen en instanties. Naar verwachting zal dit onderzoek enkele maanden in beslag nemen. De bevindingen zullen aan de bestuurlijke taskforce worden aangeboden.

Lobby.

De geschetste onderzoeksperiode betekent niet dat de lobby, om vanuit Twente de Rijksoverheid aan de afspraken voor medegebruik te houden danwel daar iets tegenover te stellen, stopt. De bestuurlijke taskforce, Enschede Airport Twente (EAT) en het georganiseerde bedrijfsleven hebben uitdrukkelijk afgesproken dat die onverkort doorgaat naast de voorstellen in het NPT.

Voldoende tijd nemen voor een genuanceerde aanpak.

Aangezien de sluiting van de Vliegbasis Twenthe op 1 januari 2007 gepland staat, zal de burgerluchthaven voor de regio Twente in ieder geval tot die datum behouden kunnen blijven. Om die reden is een genuanceerde aanpak met betrekking tot de toekomst van de burgerluchthaven qua timing goed mogelijk.