Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave woensdag 14 april 2004

* POLITIE ONTMANTELT 34 HENNEPKWEKERIJEN EN NEEMT OOK VIER

VUURWAPENS IN BESLAG
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster ontmantelde dinsdag in acht woningen aan de Cortenbachsingel (wijk Beverwaard) en in 26 schuren en opstallen op een daar tegenover liggend woonwagenkamp hennepkwekerijen. In totaal werden zo'n dertig personen aangehouden op grond van de Opiumwet en een vier op grond van de Wet Wapens en Munitie. Bij de laatsten werden in totaal vier vuurwapens, twee messen en een busje traangas aangetroffen en in beslag genomen. Tevens werd in één geval geld en een auto in beslag genomen. De onderzoeken in de woningen (de zolderetages waren als hennepkwekerij ingericht) aan de Cortenbachsingel en daarna op het woonwagenkamp, waar veertig huizen en/of wooncaravans staan, startte dinsdagmorgen om zes uur. Daarbij werd als voorzorg ook een peloton Mobiele Eenheid ingezet. De ME hoefde tijdens de doorzoekingen van de woningen en de schuren en opstallen op het woonwagenkamp niet op te treden. Wel werden twee mannen aangehouden wegens belediging en bedreiging van de politiemensen. Naast het aantreffen van de 33 hennepkwekerijen, waarbij een politiespeurhond werd ingezet, constateerde personeel van Eneco dat in een groot aantal gevallen de voor de kwekerijen benodigde stroom illegaal werd afgetapt. In die gevallen werd de stroomvoorziening afgesloten. Eneco becijferde op voorlopige basis dat er voor een bedrag van ettelijke tienduizenden euro's aan boetes zullen worden opgelegd. De hennepplanten -in totaal ettelijke duizenden - werden afgevoerd en direct vernietigd. Dat gebeurde ook met de voor de groei benodigde apparatuur. Rond half zeven dinsdagavond trok de politie (zo'n 90 mensen werden ingezet) zich terug uit het kamp.
De grootscheepse actie naar hennepkwekerijen was uitgebreid voorbereid, nadat er informatie over de grootschalige hennepteelt via diverse kanalen bij de politie was binnengekomen en nadat personeel van Eneco in een groot aantal gevallen bovenmatig stroomverbruik had geconstateerd.
Tevens zal door rechercheurs van de Financiële Unit van het korps Rotterdam-Rijnmond onderzoek worden gedaan in het kader van financiële ontneming ten aanzien van de verdiensten van de henneptelers.


* BROMFIETSCONTROLE
ROTTERDAM - In het kader van het ASO-project werd dinsdagavond op het Oleanderplein een bromfietscontrole gehouden. Er werden 10 brom/snorfietsen gecontroleerd en 13 bekeuringen uitgeschreven; terzake van teveel vermogen (6x), teveel geluid (3x), niet verzekerd (1x), verkeerde platen (1x), geen certificaat (1x) en technisch gebrek (1x).


* VROUW BEROOFD
ROTTERDAM - Dinsdagavond omstreeks elf uur werd een 27-jarige vrouw uit Rotterdam op het Kreileroord beroofd. Het slachtoffer liep over straat toen zij van achteren werd benaderd door twee rennende jongens. Plotseling pakte één van de daders een vuurwapen en richtte dit op de vrouw. Vervolgens pakte het tweetal de handtas en mobiele telefoon van het slachtoffer af, waarop ze er in de richting van de Reyerdijk vandoor gingen. De daders werden na een door politiemensen ingesteld onderzoek in de omgeving niet meer aangetroffen.


* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
ROTTERDAM - Tijdens een onderzoek in een woning aan de Beukelsdijk, dinsdagmorgen omstreeks tien uur, werden op twee etages hennepkwekerijtjes aangetroffen. In totaal werden er zo'n 300 hennepplanten in beslag genomen, alsmede de voor de groei gebruikte apparatuur. De planten en apparatuur werden vernietigd. Tegen de eigenaar van de hennepkwekerij wordt proces-verbaal opgemaakt.
Ook in een woning aan de Schietbaanlaan werd een in bedrijf zijnde hennepkwekerij aangetroffen. In een kamertje stonden 102 hennepplanten. De hennepplanten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. In de centrale meterkast was met de stroomtoevoer geknoeid. De eigenaar van de kwekerij krijgt een proces-verbaal.
Dinsdagavond werd een onderzoek ingesteld in een woning aan de Swaneblakestraat. Surveillerende politiemensen hadden eerder in de omgeving een sterke henneplucht geroken. In een viertal ruimten van de woning werd een in bedrijf zijnde hennepkwekerij ontdekt. De in totaal 1500 aanwezige hennepplanten en apparatuur, zoals afzuigers, filters, transformatoren en sproei-installaties werden in beslag genomen en vernietigd. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.


* DRIE FIETSERS SCHIETEN BEROOFDE VROUW TE HULP

ROTTERDAM - Dinsdagavond kort na middernacht schoten op de Henegouwerlaan drie onbekende fietsers een 26-jarige vrouw uit Rotterdam te hulp. De vrouw werd door een onbekende beroofd van haar rugzak en riep daarbij hard om hulp. Het drietal achtervolgde de berover tot in de Statentunnel en pakte daar de geroofde rugzak af en gaf deze even later weer terug aan het slachtoffer. De berover zag kans te ontvluchten.