Gemeente Capelle a/d IJssel

Geld terug voor duurdere kabel

In dit artikel vindt u een stand van zaken rondom de verhoging van het kabeltarief per 1 januari 2004 door kabelexploitant Casema.

Tariefsverhoging kabelaansluiting
Zoals u waarschijnlijk weet, is de afgelopen maanden in onze gemeente veel ophef ontstaan over de tariefsverhoging door Casema voor de kabelaansluiting per 1 januari 2004 van circa 7,- naar 11,- per maand. Casema wil de abonnementstarieven landelijk gelijkschakelen - deze verschillen nu nog per gemeente - en kostendekkend maken. Ook stelt Casema het extra geld nodig te hebben om het kabelnet voor radio en televisie te moderniseren en geschikt te maken voor onder andere Internet en digitale televisie.

Veel Capellenaren vinden de tariefstijging echter te hoog en laat aangekondigd. Bovendien moet vooraf betaald worden voor investeringen in het kabelnet die nog moeten plaatsvinden. Een flink aantal burgers heeft de gemeente daarom verzocht de tariefswijziging bij de rechter aan te vechten. Dit in navolging van een aantal andere gemeenten, waar een vergelijkbare problematiek speelt.

Geen rechtszaak, maar onderhandelen
Na de aankondiging van de tariefsverhoging heeft het college eind vorig jaar besloten om ons als gemeente niet daartegen te verzetten. Bijvoorbeeld door een rechtszaak tegen Casema aan te spannen. Een dergelijke actie vond het college niet zinvol, gezien de inhoud van het contract met Casema. Bovendien bestaat er grote aarzeling rond de vraag of gemeenten al of niet zeggenschap hebben over de hoogte van de kabeltarieven. De gerechtelijke uitspraken van de afgelopen maanden geven daarover geen duidelijk beeld.

Indringend heeft het college Casema verzocht, mede op verzoek van een groep Capellenaren en de gemeenteraad, de tariefsverhoging uit te stellen totdat de verbeteringen aan het kabelnet gereed zijn. Tot op heden heeft Casema afwijzend op dit verzoek gereageerd.

Ook nu ziet het college nog steeds weinig heil in een rechtszaak tegen Casema. Wel in de weg van de onderhandelingen. Deze hebben vooral betrekking op de financiële afhandeling van het contract tussen de gemeente en Casema. Er wordt al onderhandeld met Casema sinds het moment waarop de kabelexploitant de tariefsverhoging aankondigde en de gemeente liet weten dat zij de overeenkomst hierover met de gemeente Capelle aan den IJssel zou beëindigen. De onderhandelingen hebben de tariefsverhoging niet tegen kunnen houden, maar ze hebben wel als resultaat gehad dat de tarieven in Capelle aan den IJssel, in vergelijking met andere gemeenten, nog steeds laag zijn.

Op dit moment onderhandelt het college nog steeds met Casema. Een van de onderwerpen hierbij is de vraag of Casema de gemeente, naast het betaalde bedrag van 1,2 miljoen, nog geld verschuldigd is bij de door haar voorgestelde beëindiging van de overeenkomst. Het college meent dat dit het geval is.

Compensatie tariefstijging
Op 15 maart 2004 heeft de gemeenteraad tijdens een debat over de Casemazaak een motie aangenomen. De raad verzoekt het college hierin ervoor te zorgen dat uit het ontvangen bedrag van 1,2 miljoen het kabeltarief van 11,- per maand met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004 tot 7,- wordt gecompenseerd, tot aan het moment dat de investeringen in het Capelse kabelnet zijn afgerond en de nieuwe diensten worden aangeboden. Dit zal naar verwachting eind 2004 het geval zijn. Het college onderzoekt momenteel de handigste mogelijkheid om de compensatie uit te voeren. In dezelfde motie is het college verzocht verder te onderhandelen met Casema en te overwegen om een gerechtelijke procedure aan te spannen tegen Casema, samen met andere gemeenten en belangenorganisaties, als deze onderhandelingen niets opleveren.

Tot slot
Het college zet de onderhandelingen met Casema de komende tijd met grote inzet voort. Zodra er meer nieuws te melden valt, wordt u hiervan op de hoogte gesteld via de media.

Alternatieven
Een aantal Capellenaren weigert de tariefsverhoging te betalen. Het college raadt u echter aan wel het volledige bedrag van 11,- per maand aan Casema over te maken. Op die manier voorkomt u een incassoprocedure en/of afsluiting van de kabelaansluiting. Bovendien wordt ernaar gestreefd om met terugwerkende kracht vanaf
1 januari 2004 het hogere tarief tot het eind van dit jaar te compenseren.
Als de modernisering van het kabelnet volgens planning eind 2004 wordt afgerond, kunt u vanaf dat moment kiezen tussen het standaardpakket met 34 televisie- en 32 radiokanalen, of het beperkter, goedkoper basispakket met 17 televisie- en 32 radiokanalen. De prijs van dit basispakket ligt tussen de 6,- en 8,-.