Gemeente Den Helder

13-04-2004 Nieuw werkgelegenheidsproject voor baan in sportmodezaak

Actief in de sport en mode: dat is de titel van het nieuwste werkgelegenheidsproject in Den Helder. De gemeente Den Helder, het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV) en het Branchebureau Mode spannen zich gezamenlijk in voor het project, waardoor twintig mensen met een uitkering van de gemeente en het UWV sneller een baan vinden als verkoper in een sportmodezaak. Daarvoor biedt het Branchebureau Mode (BBM) hen een gecertificeerde opleiding aan, specifiek gericht op de sport- en modedetailhandel. De ondernemers krijgen zodoende een geschoolde kandidaat aangeboden die is ingevoerd in alle winkelonderdelen van de branche.

Aanleiding voor dit project is de stijging van de werkloosheid in Noord-Holland-noord. Het aantal werklozen ligt ca. 4% boven het landelijke gemiddelde. Dat betekent onder meer een toenemende druk op de sociale zekerheid. Het is dan ook van belang de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt goed op elkaar af te stemmen. Een gerichte opleiding voor werkzoekenden speelt daarbij een grote rol. Door het bedrijfsleven te betrekken bij kleinschalige werkgelegenheidsprojecten ontstaat een succesvolle samenwerking.
Het BBM informeert circa 100 ondernemers in Den Helder over dit project en vraagt hen tevens leer-werkplaatsen ter beschikking te stellen. Kandidaten krijgen eerst een selectiegesprek waarin wordt gekeken of ze voor dit vak geschikt zijn. Degenen die het werkgelegenheidstraject hebben doorlopen krijgen ondersteuning bij het solliciteren.
De opleiding begint eind april. De cursus bevat ondermeer de onderdelen koopmotieven, materialen, kassa, advisering en service en duurt maximaal twee weken.

Het BBM houdt zich onder meer bezig met werkgelegenheid en het uitvoeren van werkgelegenheidsprojecten binnen de eigen branche. Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid en het stimuleringsfonds Kop en Munt ondersteunen het project. De opleiding, die wordt verzorgd door de DETEX (het erkende opleidingsinstituut voor de mode- en sportdetailhandel) en wordt betaald door de branchefondsen, het UWV, Kop en Munt en de gemeente.