Socialistische Partij

Hoogervorst laat grootste bureaucratieverspilling ongemoeid

14-04-2004 * In de plannen om de bureaucratie in de zorg aan te pakken, blijft het ministerie van VWS opnieuw steken in de beperkingen van het bestaande beleid. "Men durft nog steeds geen politieke keuzes te maken om bureaucratie te bestrijden, bijvoorbeeld door eigen bijdragen en Regionale Indicatieorganen af te schaffen," concludeert SP-Kamerlid Agnes Kant. Invoeringen van zeer bureaucratische financieringsregelingen voor ziekenhuizen, de zogenaamde DBC-regeling (diagnose behandelen combinaties), wordt onverminderd doorgevoerd. Volgens de SP zou door beter beleid een besparing van 1 miljard euro kunnen worden behaald.

Opnieuw zijn de voorstellen van de commissie De Beer van januari 2002 uitgewerkt die 300 miljoen euro moeten opleveren. Over de voorstellen van De Beer wordt nu al ruim 2 jaar gedebatteerd zonder dat het tot daadwerkelijke uitvoering is gekomen. De commissie had de beperkte opdracht om besparingen te zoeken binnen de kaders het bestaande beleid. "Om de bureaucratie echt aan te pakken, moet ook gekozen durven te worden voor ander beleid," stelt Agnes Kant namens de SP. "Er moeten heilige huisjes omver worden geworpen: eerdere politieke fouten, zoals de invoering van de RIO's, de DBC's en de eigen bijdragen in de thuiszorg, moeten worden hersteld."

Ook de ingeslagen weg van meer marktwerking zal volgens de SP kritisch bekeken moeten worden op toename van bureaucratie. Veel onderzoek in de VS wijst er op dat in commerciële ziekenhuizen de administratieve lasten harder stijgen dan in non-profitziekenhuizen. Het daar al langer ingevoerde DBC-systeem leidt door opwaardering van de rekeningen tot het kunstmatig opdrijven van de kosten (upcoding).

Volgens de SP kan door het maken van nieuwe keuzes ruim 1 miljard euro bespaard worden aan bureaucratie in de zorg. Kant: "Dit geld zal geïnvesteerd moeten worden in de zorg. Het bestrijden van de bureaucratie zal ook leiden tot meer werkvreugde, efficiënter werk en de zorg weer een aantrekkelijke sector maken om in te gaan werken."