Prismant

Door samenwerking met CBS en CTG daling van de administratieve kosten in de zorg
Prismant ondertekent convenant

Utrecht, 14 april 2004

Prismant heeft gisteren een intentieverklaring ondertekend waarin ze aangeeft de samenwerking met het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Collectieve Tarieven Gezondheidszorg (CBG) te bekrachtigen. Doel is om zo de enquêtedruk voor de zorginstellingen te verminderen.

Dat doen ze door gebruik te maken van elkaars gegevens- verzamelingen. Instellingen zijn wettelijk verplicht om jaarlijks vragenlijsten in te vullen over zaken als opnamen, verrichtingen, personeel en financiën. De commissie-De Beer, die heeft onderzocht hoe de administratieve lasten in de zorg kunnen worden verminderd, constateerde twee jaar geleden dat er een overlap zit in de vragenlijsten van CBS, CTG en Prismant. Volgens De Beer kan een aantal enquêtes verdwijnen als vaker gebruik wordt gemaakt van gegevens die een ander al heeft verzameld.

De ondertekening vond plaats in perscentrum Nieuwspoort waar minister H. Hoogervorst de aanpak Administratieve Lasten in het VWS-domein presenteerde. Met alleen het verminderen van de enquêtedruk zijn we er nog niet. Tijdens zijn toespraak gaf Michel Dutrée, directeur van onderzoeksbureau Prismant, als voorbeeld dat medisch specialisten 26 % van hun tijd bezig zijn met administratie. Dit bleek al in 2001 uit het rapport Vraag en Aanbod Medisch Specialisten dat door Nivel en Prismant is uitgebracht. Door de administratieve rompslomp te verminderen, dat kan door eenmalige registratie aan de basis, kunnen specialisten meer tijd besteden aan de zorg voor patiënten.

Omdat de enquêtes van het CBS, CTG en Prismant elkaar overlapten, hebben de partners afgesproken een aantal vragenlijsten te schrappen en andere samen te voegen. Dit is in 2003 voor het eerst uitgevoerd. Hierdoor heeft de sector dit jaar minder vragenlijsten te verwerken over personeel, opnames en financiën.

Zie voor meer informatie ook het persbericht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
www.minvws.nl

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Ton Eijkenaar, Manager Strategische Contracten Prismant telefoon 030-2345 763