AutoRai

14-4-2004

Mitsubishi begint Cross Country Rally-seizoen uitstekend

Mitsubishi Motors Motor Sports is het Cross Country Rally-seizoen 2004 voortvarend begonnen. In de eerste wedstrijd, de loodzware Rally van Tunesië, leidde Stéphane Peterhansel in zijn Mitsubishi Pajero Evolution van begin tot eind. Niet minder dan vier Mitsubishis eindigden in de toptien.

Zondag 4 april startte de zevendaagse rally met de proloog, die direct door Dakar-winnaar Peterhansel en co-driver Jean-Paul Cottret werd opgeëist. De equipe heeft de leiding vervolgens niet meer uit handen gegeven. Peterhansel vertelt: Was de Rally van Tunesië vorig jaar nog mijn de derde opeenvolgende teleurstelling, nu lagen de kaarten duidelijk heel anders. Het is onze derde overwinning in drie grote rallys geworden een fantastisch gevoel. We hadden na twee dagen al een ruime voorsprong. Het is dan moeilijk om je concentratie te behouden als je niet voortdurend op de limiet rijdt. De laatste klassementsproef was nog knap lastig te navigeren, maar uiteindelijk hebben we nauwelijks tijd verspild.

Teamgenoot Hiroshi Masuoka en co-driver Gilles Picard kampten in de beginfase van de rally met koppelingproblemen. Daardoor waren ze na de eerste dag al kansloos voor de eindoverwinning. Door toch in de race te blijven deden ze de rest van de rally nuttig testwerk voor het team. Masuoka en Picard eindigden op de laatste klassementsproef als tweede en overall legden ze beslag op de 31ste plaats.

Vier Mitsubishis in toptien
De Mitsubishi-rijders waren nadrukkelijk aanwezig in Tunesië. Behalve de eerste plek van Peterhansel met een Pajero Evolution, waren er drie Mitsubishi Ralliart combinaties met een Pajero die in de toptien eindigden. Plaats nummer vier werd toegeëigend door José-Luis Monterde en Rafael Tornabell, de zesde plaats was voor Dominique Housieaux en Jean-Marie Lurquin. Lukasz Komornicki en Rafal Marton legden beslag op de zevende plaats.

Uitermate competitief
Iedereen heeft keihard gewerkt, zegt Team Directeur Dominique Serieys. Het was een leuke rally, de zandstormen en secties zonder GPS maakten het een stuk zwaarder. Het is dan ook een geweldig resultaat voor Mitsubishi en alle rijders. Jammer voor Masuoka en Picard dat ze door hun problemen niet voor de overwinning konden strijden. Desondanks was het erg nuttig dat ze de rally hebben uitgereden, want we hebben zo intensief kunnen testen met nieuwe banden, remmen, veren en schokdempers. Een betere testsituatie bestaat niet, we hebben dan ook veel bruikbare informatie kunnen vergaren.

De volgende race, de Orpi Rally van Marokko, wordt begin juni gereden. Mitsubishi Motors Motor Sports Team zal hier met het equipe Peterhansel/Cottret en een tweede - nog bekend te maken - team aan de start verschijnen.