AVC

Sterke stijging diefstal zware bedrijfsvoertuigen, opleggers

Het eerste kwartaal van dit jaar laat de volgende cijfers zien:

2004 2003 %

Categorie:
Zware
bedrijfsvoertuigen 104 83 +25,3 Aanhangwagens en
Opleggers 245 195 +25,6

Uit informatie uit de transportsector blijkt deze stijging te corresponderen met een sterke stijging van de diefstallen van lading. Met deze sector en de overheid is overleg gaande over preventieve maatregelen.

De diefstalcijfers van de andere motorvoertuigen geven dit eerste kwartaal een verdere sterke daling te zien (t.o.v. 1e kwartaal 2003).
Personenautoos: - 12,6 %
Lichte bedrijfsvoertuigen: - 9,4 %
Caravans: - 75,6 %
Motorfietsen: - 9,5 %

Hier staat tegenover dat steeds minder autoos worden teruggevonden. Het gaat om een daling van ruim 14 % (t.o.v. 1e kwartaal 2003). Dit betekent dat autoos vaker worden gestolen door professionele criminelen.

Voorbeeldfunctie
De aanpak van voertuigcriminaliteit in Nederland wekt ook internationaal belangstelling.
AVc werkt samen met andere instanties zoals RDW, Stichting Vermiste Auto Register (VAR) en het Nederlands Centrum voor Internationale Politiesamenwerking (NCIPS) aan de opzet van
diefstalbestrijdingsprojecten in Zweden, Polen, Slowakije, Tsjechië en Roemenië. Daarnaast voert AVc in samenwerking met Regioplan B.V. onderzoek uit in opdracht van de Europese Unie. Dit onderzoek betreft de mate waarin voertuigdiefstal plaatsvindt in de EU-landen en de maatregelen die de landen daar tegen nemen.
De maatregelen tegen met name georganiseerde voertuigdiefstallen krijgen zo steeds meer een internationaal karakter. De goede aanpak in Nederland, die zich kenmerkt door publiek-private samenwerking, vormt voor steeds meer landen een voorbeeld. Binnen de EU, maar ook wereldwijd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit,
Tel: 020-5497931, of e-mail: secretariaat@stavc.nl

(Bron van de cijfers: RDW)

14 apr 04 11:06