Ministerie EZ

Economische Zaken helpt starters te ondernemen
Datum: 14-04-2004

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft een Kabinetsstandpunt naar de Kamer gestuurd waarin hij aangeeft hoe het starten van een onderneming kan worden vereenvoudigd. Dit is een van de eerste actiepunten uit de Beleidsbrief 'In actie voor Ondernemers' die door staatssecretaris Karien van Gennip namens het kabinet in december jl. is uitgebracht.

Uitgangspunt is dat het leuk moet zijn een nieuw bedrijf te beginnen. De overheid moet daarbij een klimaat scheppen waarin het starten van een onderneming ook daadwerkelijk mogelijk wordt gemaakt. De noodzaak om belemmeringen voor het starten van een bedrijf weg te nemen, wordt steeds groter. Het aantal starters is in de loop van vorig jaar weliswaar gestabiliseerd, maar wel op een aanmerkelijk lager niveau dan enkele jaren geleden. Verder laat de Global Entrepeneurship Monitor 2003 geen gunstig beeld zien: het 'nieuwe ondernemerschap' is in Nederland in 2003 verder gedaald naar 3,6 % (2002: 4,6 %). Nederland behoort hiermee zowel qua omvang als ontwikkeling tot de achterhoede van Europa.

In het kabinetsstandpunt staan vijf knelpunten centraal die, eenmaal opgelost, het starten van een onderneming zullen vergemakkelijken.

Het belangrijkste knelpunt dat starters tegenkomen is het verkrijgen van startkapitaal. De werkgroep 'Starten van een onderneming', die onder leiding stond van Peter van Hoesel (directeur Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf), hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam), beveelt aan om een starterfaciliteit uit te werken. Een starterfaciliteit moet een zeer forse garantiedekking voor de geldverstrekker bieden. Deze faciliteit zou een vernieuwing van de huidige borgstellingsregeling BBMKB kunnen zijn. Het Kabinet neemt het voorstel om een startersfaciliteit uit te werken over en zal daarnaast op basis van dit onderzoek en het onderzoek naar kleine kredieten met een voorstel komen voor het wegnemen van knelpunten voor starters bij het verkrijgen van startkapitaal.

Een ander knelpunt is dat mensen met een uitkering onvoldoende mogelijkheden hebben om vanuit de uitkering een eigen bedrijf op te zetten. Het kabinet onderschrijft het belang van adequate kennis, informatie en voorlichting over de ondernemerschapsroute en de begeleiding. Daarnaast hecht het belang aan goede communicatie met mensen die willen starten vanuit een uitkering. In het voorjaar van 2004 zullen UWV en gemeenten op diverse plaatsen gezamenlijke pilots starten, die omgeven worden door een uitgebreide voorlichtingscampagne. Dit alles om duidelijk te maken dat het starten van een eigen bedrijf een aantrekkelijk alternatief kan zijn voor een baan in loondienst. UWV zal in zijn instructies aan het eigen personeel aandacht vragen voor de kansen voor uitkeringsgerechtigden om te starten als zelfstandige.

Het Kabinet onderneemt in aansluiting op de aanbevelingen van de werkgroep de volgende acties:


- Het Kabinet zal de mogelijkheid om de inning van de Voorlopige Aanslag van de Inkomsten Belasting in het eerste jaar na de start te verlagen met mogelijk 50% verder uitwerken.
- Het Kabinet zal zich nader beraden over de vraag hoe het aantal verschillende subsidieregelingen effectief kan worden verminderd. Daarbij zal het kabinet tevens bezien hoe de verbeteringen, die EZ bij de innovatiesubsidies heeft aangebracht, navolging kunnen krijgen. Daarnaast neemt het kabinet de aanbevelingen over om de bekendheid van de websites te bevorderen en het Kabinet zal zich ervoor inzetten dat aparte interfaces voor starters ingebouwd worden.
- Het Kabinet zal zorgen dat de informatieverstrekking aan starters wordt verbeterd door verdere uitbouw van het Bedrijvenloket, bijvoorbeeld door een toename van het aantal participerende instanties.

Beleidsbrief 'In actie voor Ondernemers' (www.ez.nl)

In de beleidsbrief 'In actie voor Ondernemers'zijn de belangrijkste knelpunten voor ondernemers in kaart gebracht en wordt een groot aantal acties voorgesteld om deze op te lossen. Het gaat met name om het klimaat waarbinnen ondernemers opereren en waarvoor de overheid verantwoordelijkheid draagt, zoals de kwaliteit van regelgeving en de publieke dienstverlening. Met de brief wil staatssecretaris Van Gennip dat Nederland ondernemender wordt en meer waardering krijgt voor ondernemers. Momenteel zucht daarbij de ondernemer onder een enorme hoeveelheid regelgeving en administratieve lasten. Door op deze terreinen aan de slag te gaan, hoopt het kabinet dat ondernemen aantrekkelijker wordt en dat bedrijven hun potentieel efficiënter kunnen benutten.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Ed Slinger, persvoorlichter, telefoon (070) 379 7256, e-mail: e.g.slinger@minez.nl