Gemeente Heusden


College wil kijken of uitbreiding inzamelingspunten mogelijk is Proefproject gescheiden luierinzameling groot succes 14-4-2004

De inzamelingsactie voor luiers in de gemeente Heusden is een groot succes. Dat blijkt uit een evaluatie die onlangs is gehouden. Van de mogelijkheid om luiers van kinderen in te leveren bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven wordt massaal door ouders gebruikgemaakt. In totaal werd in de periode 1 mei 2003 tot en met 31 maart 2004 (= 11 maanden) maar liefst 128 ton afval ingezameld. Dat is ruim 24 ton meer dan als doelstelling voor de eerste 12 maanden werd gehanteerd. Het college van Heusden stelt daarom voor het gescheiden inzamelen van luierafval op te nemen als vast onderdeel van de luierinzameling. Ook wil het college onderzoeken of het mogelijk is het aantal inzamelpunten uit te breiden.

Aan het pilotproject doen zes peuterspeelzalen en vier kinderdagverblijven mee. Hier kunnen ouders gratis speciale luierzakken afhalen voor de gebruikte luiers. Daarnaast kunnen de luierzakken ook worden afgehaald bij de gemeentehuizen in Drunen en Vlijmen, het gemeentelijk servicepunt in Heusden vesting en de milieustraat in Drunen. Op de milieustraat en bij de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven staan speciale verzamelcontainers waarin de volle luierzakken kunnen worden gedeponeerd. Bij de kinderdagverblijven kunnen alleen de ouders van de kinderen die op het kinderdagverblijf zitten de luiers inleveren. De andere inzamelingspunten kunnen door alle ouders uit de gemeente Heusden gebruikt worden.

De reacties zijn uitermate positief. Voor ouders betekent het systeem immers een minder volle container. Bovendien is het inzamelen van luiers goed voor het milieu. Als alle luiers tijdens de luierperiode van een kind worden ingeleverd bespaart dit zes bomen, 8000 liter water en een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 190 liter dieselolie. Ook in financieel opzicht is de luierinzameling een succes. Als de hoeveelheid luiers die is ingezameld als restafval zou zijn verwerkt zou dit 17.280 gekost hebben. De huidige verwerkingsmethode kost, inclusief de verwerkings- en inzamelkosten inclusief luierzakken 14.900. Een besparing dus van 2380.