Gemeente Ferwerderadiel

Expositie gemeentehuis Gerhild Tóth-van Rooij

De in Amsterdam geboren en opgeleide Gerhild Tóth-van Rooij woont en werkt ruim 20 jaar in Friesland, achtereenvolgens in Mûnein, Oentsjerk, Dokkum en Aldtsjerk.

De meeste van haar sinds 1977 gehouden solo-exposities vonden plaats in musea, overheidsinstellingen en galeries buiten Friesland en dit geldt ook voor de meeste van haar in opdracht vervaardigde werken. Het vrije, autonome werk vormt echter de kern van haar kunst.

De expositie in Ferwert toont in klein bestek enkele aspecten van de veelzijdige kunstenaar en auteur Gerhild Tóth-van Rooij uit Aldtsjerk. Er zijn zowel geënsceneerde studiofotos als documentaire zwart-wit fotos te zien en sfeerwerken van acryl op papier. De zwart-wit fotos zijn gemaakt met een simpele kleinbeeldcamera en de meeste zijn traditioneel afgedrukt, met apparatuur van Durst. Met uitzondering van enkele fotos uit de serie Fietsdelen is het hele negatief gebruikt.

Kunstenaars zijn beroepskijkers en zien soms in volgegooide bermen en goten nog interessante beelden. De fotograaf kan in dit geval met bijvoorbeeld een weggewaaid blaadje langs een stoep of een deel van een fiets een verhaal vertellen of een vraag oproepen. Deze fotos zijn documentair op te vatten, maar kunnen evengoed anekdotisch beschouwd worden en in een enkel geval, zoals bij frame en slot worden ze bijna abstract. In het sinds de jaren tachtig opgebouwde foto-oeuvre hebben Tóths fotoseries uiteenlopende onderwerpen gehad.

Wie de recensies erop naleest merkt dat de opgeroepen sfeer en haar oog voor detail basiskenmerken zijn.
Dit geldt ook voor de getoonde fotos van het Gulden Afscheid die met modellen in het atelier zijn geënsceneerd. De houding en tere belichting van de handen benadrukken het vergankelijke van bezit, geld en het ongrijpbare ervan. Dit ongrijpbare ligt ook ten grondslag aan de werken in acryl op papier. Deze zijn tijdens de uitwisseling African colours - Dutch skies in 2003 ontstaan, waarbij vijf Zimbabwaanse en vijf Friese kunstenaars samenwerkten aan hun kunst en veel informatie uitwisselden.
Tijdens en naar aanleiding hiervan ontstonden deze sfeerimpressies met hun eigen kleurnuances.
De opbrengst van deze werken is bestemd voor de Afrikaanse kunstenaarsorganisatie in Zimbabwe.

De tentoonstelling in het gemeentehuis te Ferwert loopt van 2 april t/m 30 juni 2004.