Staatsbosbeheer

14 april 2004

De Waarderhout groeit langzaam maar zeker uit tot een volwassen stadsbos. Om die ontwikkeling verder te stimuleren wil Staatsbosbeheer een eerste dunning uitvoeren. Hierdoor zullen de bomen die blijven staan steviger uitgroeien. Ook de struiklaag kan zich dan verder ontwikkelen. Staatsbosbeheer houdt op 27 april een informatieavond over de dunningen die de komende zomer in de Waarderhout worden uitgevoerd.

Tijdens de informatieavond wordt de noodzaak van het uitdunnen van het bos toegelicht. Daarnaast komen ook praktische zaken als planning en uitvoering van het werk aan de orde. Het bosonderhoud zal niet onopgemerkt blijven. Staatsbosbeheer probeert de overlast voor wandelaars en omwonenden tot een minimum te beperken.

Boomsprietjes
De Waarderhout begon in 1986 als een verzameling iele boomspietjes op kale akkers. Inmiddels zijn die rijen staken uitgegroeid tot een stevig bos dat door veel inwoners van Heerhugowaard regelmatig wordt bezocht. Staatsbosbeheer stemt het beheer primair af op het gebruik door wandelaars en andere bezoekers. Bij de aanleg van het gebied werd 18 jaar geleden nog gedacht dat het bos ook ten gunste van houtproductie beheerd moest worden. Dat idee is inmiddels achterhaald; recreatie en natuur staan centraal.

Dunnen
Voor het onderhoud van relatief jong bos is het nodig om van tijd tot tijd te dunnen. Door bomen weg te halen krijgen andere bomen de kans stevig uit te groeien. Zo raakt het bos beter bestand tegen stormen. Het dunnen zorgt er ook voor dat de Waarderhout leuker en gevarieerder wordt. Het monotone beeld van in rijen geplante bomen wordt doorbroken. Waar bomen worden gekapt komt er meer licht op de bodem en gaan planten en struiken bloeien. Vlinders en zangvogels profiteren hiervan.

Informatieavond
De werkzaamheden in de Waarderhout starten waarschijnlijk half juli en zullen enkele weken duren. Tijdens de informatieavond vertelt Staatsbosbeheer u daar meer over. Vanzelfsprekend is er ook ruimte voor het stellen van vragen.
De bijeenkomst vindt plaats op 27 april in Café-restaurant De Viersprong (Rustenburgerweg 161, Heerhugowaard). U wordt vanaf 19.30 met koffie ontvangen. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 22.00 uur.