Gemeente Amersfoort

Subsidie voor project 'Op orde' van Ravelijn; hulp voor ouderen bij hun administratie

datum: 13 april 2004

Het college van burgemeester en wethouders heeft een subsidieverzoek van Stichting Ravelijn ingewilligd. De stichting ontvangt in 2004 en 2005 in totaal 34.000 euro voor het project 'Op orde'. Daarbij gaan vrijwilligers zelfstandig wonende senioren ondersteunen bij het op orde brengen en houden van hun administratieve huishouding.

Het initiatief tot het project 'Op orde' komt van een groep van vertegenwoordigers van de seniorenraad, de ouderenbonden, maatschappelijk ondernemen en de gemeente. Door het langer thuis wonen, het ouder worden van de bevolking en de toenemende complexiteit van informatie en formulieren houden steeds meer senioren hun financiële huishouding niet meer op orde. Het wegvallen van de partner die de financiën regelt, speelt hierbij ook een rol. De seniorenwegwijzers krijgen dit signaal ook steeds vaker. Het kan leiden tot dubbele betalingen, niet betaalde rekeningen en het ontstaan van schulden. Ook is een groep ouderen niet of onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van kortingen, gemeentelijke ontheffingen of vermindering van belasting.

Het project gaat in april of mei van start, in eerste instantie voor een proefperiode van twee jaar. De afdeling SALUS van de stichting Ravelijn geeft uitvoering aan het project. Ravelijn stelt een coördinator aan, werft vrijwilligers en schept de voorwaarden dat die zich op een verantwoorde manier voor de doelgroep gaan inzetten. Het gaat immers om werkzaamheden voor een kwetsbare groep en privacy gevoelige gegevens. Naast de gemeente draagt onder andere de Provincie Utrecht financieel aan het project bij. Ook hebben verschillende bedrijven hun medewerking toegezegd, bijvoorbeeld in de vorm van deskundigheidsbevordering.