Het Nederlandse Rode Kruis

13 april 2004
Stille ramp: Aralmeer verdwijnt, Rode Kruis helpt

Op dit moment voltrekt zich één van de grootste ecologische en humanitaire rampen die de wereld ooit heeft gezien. Het Aralmeer in centraal Azië, dat eens het op drie na grootste op aarde was, valt droog. Dertig jaar lang heeft de Sovjet-Unie met water uit het meer de katoenvelden geïrrigeerd. Ongeveer driekwart van het Aralmeerwater is nu verdwenen. Zo ver als het oog rijkt, bedekt een witte deken van zeezout de landbouwvelden rondom het meer - een deken neergelegd door de woestijnstormen die tegenwoordig door het Aralmeer razen.

Een machtige zee

Het Aralmeer, ooit een machtige zee, nu een woestijn

Het extreem hoge zoutgehalte van de ooit vruchtbare grond maakt dat er nauwelijks nog iets groeien kan. Het grondwater in de regio is nauwelijks nog te drinken. De vissersindustrie waar vele duizenden mensen van leefden is weggevaagd. Veel vissersdorpen liggen tegenwoordig tientallen kilometers van het water af. Schipper Ibrahim Zimbayev herinnert zich de zee van vroeger: "O, het was een machtige zee", zegt hij, "We zeilden door stormen van twaalf knopen op hoge golven om onze vangst binnen te brengen. Onze kinderen en kleinkinderen geloven ons niet!"

De lokale bevolking probeert gewassen te kweken door veel bestrijdingsmiddelen in te zettten. Het grondwater raakt daardoor nóg verder verontreinigd. De resultaten van dit alles: het aantal mensen met longkanker, nierziekten, tbc, hepatites, astma, bronchites, darmaandoeningen, bloedarmoede en aangeboren afwijkingen stijgt.

Verschil maken

Rode Kruis- vrijwilligers maken verschil

Intussen proberen de Rode-Halve-Maanverenigingen in de landen rondom het Aralmeer -Turkmenistan, Oezbekistan en Kazakhstan - de inwoners van de Aralmeerregio weerbaarder te maken tegen de negatieve invloeden waar ze dagelijks mee te maken hebben. Er komen medische, sociale en jeugdcentra. Programma´s worden ingezet om ziekten te voorkomen en de effecten ervan te verminderen. Sapura Sarsenbaeva traint vrijwilligers. "Ik weet dat we een verschil kunnen maken, met alle vrijwilligers die zich aanmelden."

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis

Foto´s: Eddy Posthuma de Boer