FNV HORECABOND

Sociaal plan voor schoonmakers Crowne Plaza

DE FNV Horecabond heeft met de directie van het Crowne Plaza hotel Amsterdam City Centre een sociaal plan afgesloten voor de kamermeisjes en medewerkers in de schoonmaak. Ongeveer twintig medewerkers gaan over van het hotel naar schoonmaakbedrijf Albatros B.V. Hoteldiensten. De medewerkers behouden hun huidige hogere salaris, eindejaarsuitkering en andere voordelen die niet voorkomen in de CAO schoonmaak.

Regiomedewerker Peter Dekker van de FNV Horecabond vindt dit een mooi resultaat. 'Meestal gaat uitbesteding van werk ten koste van de arbeidsomstandigheden. Met dit sociaal plan hebben we dat voorkomen.'

Albatros Hoteldiensten levert al langer schoonmaakpersoneel aan het hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Crowne Plaza Amsterdam doet de nu de laatste 'eigen'kamermeisjes/schoonmakers over aan dat bedrijf.
Hoewel zij daarna onder de CAO schoonmaak- en glazenwasserbedrijf vallen, krijgen deze mensen een hoger loon dan die CAO voorschrijft. Bovendien krijgen zij geen taakverzwaring: het aantal kamers dat zij moeten schoonmaken blijft gelijk en ze hoeven alleen in het Crowne Plaza hotel te werken.

Ook kunnen de medewerkers eventueel nog vijf jaar terugkeren naar Crowne Plaza, is pensioenbreuk voorkomen en wordt de spaarloonregeling overgenomen. Voor deze medewerkers geldt bovendien nog vijf jaar lang de (betere) jubileumregeling van het hotel. Crowne Plaza betaalt de meerkosten die dat het schoonmaakbedrijf kost.

Albatros BV Hoteldiensten uit Nuenen is een schoonmaakbedrijf dat uitsluitend werkt voor hotels, onder andere NH Hoteles, Holiday Inn en Bilderberg.

Noot (