Inspectie voor de Gezondheidszorg



---
Terug

Woensdag 14 april 2004

MAAR 1 OP 3 ZORGINSTELLINGEN HEEFT SERIEUS AANDACHT VOOR DOORLIGGEN

De richtlijn decubitus, ofwel doorliggen, wordt in de zorg onvoldoende toegepast. Slechts in 35 procent van de onderzochte zorginstellingen wordt het aantal patiënten met doorligwonden gestructureerd bijgehouden. Een uitzondering hierop zijn de onderzochte ziekenhuizen en revalidatiecentra, waar dit percentage negentig procent is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt dat zorgverleners en behandelaars actiever moeten zijn om het aantal patiënten met decubitus te verminderen. Collega"s en afdelingshoofden moeten elkaar meer controleren. Het aantal patiënten met decubitus moet stelselmatig worden gemeten, omdat meten een belangrijke stimulans is voor verbetering. Dit blijkt uit het rapport Decubitus doorgelicht, richtlijn onvoldoende in praktijk toegepast dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag aan de staatssecretaris van VWS aanbiedt. De richtlijn decubitus is in 2002 vastgesteld door het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg, het CBO.

Decubitus veroorzaakt veel leed bij patiënten. Doorligwonden zijn pijnlijk, kunnen infecteren en zelfs tot de dood leiden. Uit berekeningen van de Gezondheidsraad blijkt dat de gezondheidszorg ongeveer een half miljard euro per jaar kwijt is, omdat patiënten langer in het ziekenhuis liggen of elders intensief behandeld worden. Door goede preventie kan decubitus dikwijls worden voorkomen.

Afhankelijk van het type zorginstelling heeft tussen de 15 en 35 procent van de risicopatiënten decubitus; het gaat hierbij vooral om oude bedlegerige patiënten die slecht eten. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal patiënten met doorligplekken door management en zorgverleners stelselmatig wordt onderschat. Verder blijkt dat er weinig controle is op de naleving van decubitusprotocollen. In zorgplannen staat vaak niet aangegeven welke preventieve maatregelen genomen moeten worden. In de rapportages ontbreken veelal gegevens over preventieve zorg. Onduidelijk blijft of wisselligging ook daadwerkelijk wordt toegepast. Afdelingsmanagers vertrouwen vaak te veel op hun eigen intuïtie of op subjectieve gegevens om te bepalen of handelingen ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

De inspectie vindt decubitus een belangrijke indicator voor de kwaliteit van de zorg. Vandaag maakt de inspectie tijdens een rondetafelbijeenkomst afspraken met koepelorganisaties van zorgaanbieders, zorgverleners, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars over een actief beleid ter voorkoming van decubitus.

Klik hier om de volledige tekst van het rapport 'Decubitus doorgelicht, richtlijn onvoldoende in praktijk toegepast' te dowloaden.