GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 14 april 2004 14:06
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Donner wil van het huwelijk weer een heilig huisje maken

(14 april 2004)

GroenLinks verwerpt het idee van minister van Justitie Donner om een einde te maken aan de flitsscheidingen. Marijke Vos wil snel een Kamerdebat over dit conservatieve voornemen.

Sinds 1 april 2001 bestaat voor gehuwden de mogelijkheid om de huwelijkse staat door de rechter om te laten zetten in een geregistreerd partnerschap. Daarna kunnen partners in goede harmonie, onder begeleiding van een notaris of een advocaat, hun relatie beëindigen. Voorwaarde is dat zaken zoals de verdeling van de bezittingen en de alimentatie goed zijn geregeld. Pas dan kan de ontbinding van een geregistreerd partnerschap in de gemeentelijke basisadministratie, de burgerlijke stand, worden ingeschreven.

Minister Donner miskent dat flitsscheidingen veel ellende besparen. Flitsscheidingen zijn een succesvol voorbeeld van de manier waarop mensen buiten de rechter om hun zaken kunnen regelen. Ex-partners moeten eerst over essentiële zaken, waar in echtscheidingsprocedures veel menselijke ellende over ontstaat, overeenstemming bereiken voordat een geregistreerd partnerschap ontbonden kan worden. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn, gaat de vlieger van de flitsscheiding al helemaal niet op, omdat de rechter altijd over omgangsregelingen beslist.

Eerder al sprak minister Donner (brief van 4 juni 2003) zijn zorgen uit over het toenemende aantal flitsscheidingen in Nederland. Het huwelijk heeft voor hem een bijzondere betekenis en kan niet als normale overeenkomst worden betiteld, aldus Donner. GroenLinks stelt daar tegenover dat het van bijzondere betekenis is als ex-partners er door middel van flitsscheidingen in slagen als verstandige mensen uit elkaar te gaan.

GroenLinks roept minister Donner op om ervoor te zorgen dat de flitsscheidingen blijven bestaan als geslaagde vorm van mediation. Donner moet ervoor zorgen dat het huidige conflictenrecht en de van toepassing zijnde verdragsbepalingen aangepast worden, zodat flitsscheidingen in het buitenland worden erkend.

Marijke Vos


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -