Dienstenbond CNV

CAO-voorstellenbrief GD
14-04-2004

De ledenvergaderingen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn achter de rug. De voorstellenbrief van de CNV Dienstenbond is besproken en waar nodig aangepast.

Op 29 en 31 maart is de voorstellenbrief (pdf) voor de nieuwe CAO bij de GD toegelicht en besproken. Daarop heb ik de brief aangepast en verstuurd naar de directie van de GD.

Wachtgeldregeling
Belangrijkste wijziging is dat het punt van aanpassing/vernieuwing van de wachtgeldregeling verdwenen is. De GD wil hierover nog steeds met ons van gedachten wisselen en dat is natuurlijk prima. Maar eerst is meer informatie nodig (wie maken er nu gebruik van, hoeveel kost het eigenlijk en welke verdere afspraken zijn er gemaakt).

Op basis van deze gegevens kunnen we kijken of een aanpassing van de wachtgeldregeling nodig is en wat daarvoor in de plaats zou moeten komen.

De leden zijn duidelijk geweest: geen afschaffing van de wachtgeldregeling voordat we er iets anders voor in de plaats hebben. En het mag ook geen verslechtering zijn. Verder is het goed om een stok achter de deur te hebben, zodat de GD niet al te makkelijk medewerkers kan ontslaan.

Aandacht voor scholing en loopbaanbeleid moet steviger vorm worden gegeven. Het komt nog te vaak voor dat medewerkers te lang in dezelfde functie zitten en daardoor bij een eventuele reorganisatie heel moeilijk herplaatsbaar zijn.

U begrijpt dat we er nog niet uit zijn en dat dit een lastig punt in de onderhandelingen zal zijn.

Ook de andere werkgeversvoorstellen zijn besproken met de leden.

Uitbreiding werktijden
Over uitbreiding van werktijden werd verschillende gedacht. Een deel van de leden is tegen omdat er nu ook op incidentele basis langer gewerkt wordt en het nooit problemen oplevert. Een ander deel is best bereid hierover te praten mits het goed geregeld wordt qua vergoeding, catering en de ondersteunende diensten.

Flexwerkers
Stevige discussie ontstond over de rol van uitzendkrachten en flexwerkers. In sommige afdelingen is het percentage veel te hoog. Dit veroorzaakt werkdruk doordat collegas steeds opnieuw mensen moeten inwerken die na verloop van tijd vertrekken en dan begint het feest weer opnieuw. Het is beter om meer vaste medewerkers aan te nemen en minder regels/bureaucratie.

Afbouw toeslag
Ook de afbouw van de toeslag bij indeling in een lagere schaal riep veel weerstand op (1% afbouw van het salaris is erg veel). Daar komt bij dat onduidelijk is wanneer indeling in een lagere schaal wordt toegepast. Soms gebeurt het op basis van vrijwilligheid en soms als gevolg van een nieuwe functie-indeling.

Op woensdag 28 april gaan we onderhandelen. U wordt uiteraard op de hoogte gesteld van de uitkomst van dit overleg.

Najaarsakkoord
Lastig is de rol van het zgn. Najaarsakkoord. Als de vakbonden, werkgevers en het kabinet er samen uitkomen, dan heeft dat gevolgen voor de inhoud van onze voorstellenbrief.

Lukt het niet en wordt het Najaarsakkoord opgeblazen, dan ontstaat er een nieuwe situatie die ook weer gevolgen heeft voor de onderhandelingen bij de GD. Het is dus nog even afwachten.

Kaderleden
Nu de GD een eigen CAO heeft, wil ik een kadergroep beginnen. Iedereen die interesse heeft, kan zich aansluiten. Stuur mij een mailtje en ik zorg dat u lid wordt. U krijgt dan relevante informatie en wordt spreekbuis van het CNV bij de GD.

Er breken spannende tijden aan. Voor het eerst gaan we echt onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden bij de GD. De leden bepalen of ze zich kunnen vinden in de uitkomst van het onderhandelingsproces. Hoe meer vakbondsleden, hoe harder er onderhandeld kan worden. Laat uw stem horen en doe mee!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)577 26 40 of
per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl)