PCM Uitgevers



01/04/2004
PCM kiest voor APAX

Het Bestuur van Stichting Democratie en Media en de Raad van Bestuur van PCM Uitgevers NV zullen verder onderhandelen met APAX Partners (APAX) over de overdracht van een meerderheidsbelang in PCM Uitgevers NV.

Stichting Democratie en Media doet dit in goed overleg met de Stichting de Volkskrant en Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers, die ook aandelen in PCM Uitgevers houden.

Het verkoopproces, dat in november 2003 is aangekondigd, komt hiermee in de laatste fase. In APAX zien zowel de Stichting Democratie en Media als de Raad van Bestuur een geschikte aandeelhouder die de doelstellingen van PCM Uitgevers onderschrijft en die de onderneming in staat stelt haar strategie van basisverbreding verder in te vullen. Door verkoop van een deel van haar belang in

PCM Uitgevers kan de Stichting Democratie en Media tegelijkertijd op een actievere wijze de eigen statutaire doelstellingen uitvoeren. De Stichting blijft overigens als minderheidsaandeelhouder bij PCM Uitgevers betrokken.

In de eerste fase van het verkoopproces is van 14 partijen een indicatief bod ontvangen. Daaruit is een vijftal partijen geselecteerd die een bindend bod op PCM Uitgevers hebben uitgebracht. Bij de selectie van de uiteindelijke partij hebben meegespeeld in hoeverre de toekomstige investeerder de strategie van PCM onderschrijft, welke financieringsverhoudingen worden gehanteerd, de rechten van de stichtingen als minderheidsaandeelhouders en vanzelfsprekend ook de financiële waardering. Op alle genoemde criteria scoorde APAX positief.

De Centrale Ondernemingsraad en de vakorganisaties zijn geïnformeerd. De Centrale Ondernemingsraad zal om advies worden gevraagd over de voorgenomen transactie. De komende periode zal in het teken staan van het opstellen van definitieve overeenkomsten met APAX. Aan de Raad van Commissarissen van PCM Uitgevers zullen de overeenkomsten worden voorgelegd. Het streven is dit proces in enkele weken af te ronden.

Het Britse APAX (www.apax.com) werd opgericht in 1972 door Sir Ronald Cohen. Als private equity firm investeert APAX in zes sectoren, te weten Media, Telecom, IT, Gezondheidszorg, Retail en Financiële dienstverlening. APAX heeft belangen in meerdere Europese mediabedrijven op het gebied van dagbladen (waaronder het Zwitserse ?20 minuten?), televisiestations en radiozenders. APAX beheert circa ? 12 miljard vermogen en heeft sinds de oprichting in meer dan 500 bedrijven wereldwijd geïnvesteerd.

Bron: Raad van Bestuur PCM Uitgevers