Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Lijn 6 Werkendam-Dordrecht blijft rijden

De provincie Noord-Brabant heeft opheffing van Lijn 6 Werkendam-Dordrecht voorlopig weten te voorkomen door de lijn tot 1 januari 2006 over te nemen. Samen met de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Werkendam en Dordrecht zijn sluitende afspraken gemaakt om de dreigende opheffing per 13 juni 2004 te verijdelen. Lijn 6 wordt straks een buurtbus die door de BBA onder een nieuw lijnnummer wordt gereden. Lijn 6 rijdt voornamelijk over Brabants grondgebied en heeft gemiddeld 230 reizigers per werkdag die voornamelijk uit Werkendam en omgeving komen. De kosten van het vervoer tot 1 januari 2006 worden gefinancierd door de betrokken gemeenten, de provincie Zuid-Holland en uit de opbrengsten van de kaartverkoop. De provincie Noord-Brabant is opdrachtgever en verzorgt de afrekening met de BBA.

Met de Stadsvervoerdienst Dordrecht (SVD, de concessiehouder voor Lijn 6) is afgesproken dat de datum van opheffing van Lijn 6 wordt uitgesteld van 13 juni (ingang zomerdienstregeling) naar 16 augustus 2004 (ingang winterdienstregeling). De kosten hiervan worden gedragen door de gemeente Dordrecht/SVD. De BBA start dan op 16 augustus 2004 een nieuwe verbinding tussen Werkendam en Dordrecht in de vorm van een buurtbus. Vanwege het te verwachten aanbod van reizigers wordt in de spits een aantal ritten gereden met een grote bus. Verder is afgesproken dat de BBA tot 1 januari 2006 gratis gebruik mag maken van het Veer Kop van 't Land, de kosten hiervan worden gedragen door de SVD.


Gezamenlijke bijdrage
De bevoegdheid over deze lijn is in het verleden door Noord-Brabant op verzoek van de gemeente Dordrecht aan haar overgedragen. Het vervoer wordt verricht door de Stadsvervoerdienst Dordrecht (SVD). Op 3 maart 2004 heeft de gemeente Dordrecht het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant geïnformeerd over haar voornemen om per 13 juni 2003 te stoppen met de exploitatie van Lijn 6 Dordrecht-Werkendam. In verband met de dreigende opheffing is op initiatief van Werkendam een werkgroep ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeenten Werkendam, Dordrecht, Stadsvervoerdienst Dordrecht (SVD) en de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Deze werkgroep heeft voorstellen ontwikkeld voor een overgangsregeling voor Lijn 6 tot 1 januari 2006. Daarin is onder andere afgesproken dat de exploitatiekosten van Lijn 6 worden betaald door de gemeenten Dordrecht en Werkendam, de provincie Zuid-Holland en uit de reizigersinkomsten via de kaartverkoop
Voor de periode na 1 januari 2006 zijn nog gesprekken gaande tussen de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.