Gemeente Haarlem


14 april 2004
sector Stedelijke Stadsbeheer

99/2004


Persbericht


Gemeente wil Mondiale Voetafdruk Haarlemmers weten!

De gemeente Haarlem wil bijdragen aan de milieubewustwording van haar inwoners. Een manier om die milieubewustwording te stimuleren is met behulp van het digitale meetinstrument 'de Mondiale Voetafdruk'. Dit meetinstrument bestaat uit een aantal vragen over de leefwijze van individuele burgers.

Iedereen gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Als alle bruikbare ruimte op aarde eerlijk verdeeld wordt over alle mensen, dan heeft elke bewoner gemiddeld per jaar recht op 1,7 hectare (ongeveer drie voetbalvelden). De Voetafdruk van rijke landen is veel groter dan die van arme landen. Gemiddeld heeft de Nederlander een Voetafdruk van 4,7 hectare. Ter vergelijking: de gemiddelde inwoner van de Haarlemse partnergemeente Mutare in Zimbabwe, heeft een Voetafdruk van 1,3 hectare.

Wat bepaalt iemands Voetafdruk?
Een Voetafdruk wordt bepaald door verschillende activiteiten, zoals het consumeren van voedsel, verkeer en vervoer, wonen, onderwijs en ontspanning. Meer dan een 37% van de Voetafdruk wordt bepaald door voedsel en dan vooral door het eten van vlees en zuivel. Ook onderwijs en ontspanning (recreatie, vakantie en papiergebruik) hebben een groot aandeel in de Voetafdruk (29%). Wonen, met het energiegebruik dat daarbij hoort en de ruimte die de huizen letterlijk innemen is ook van belang (18%). De vierde activiteit die invloed heeft op de Voetafdruk is verkeer en vervoer met 8%.


Meet zelf uw Voetafdruk

De gemeente biedt de komende maanden de bewoners van Haarlem de mogelijkheid om in de Openbare Bibliotheken hun Voetafdruk te berekenen. Door middel van een speciaal hiervoor ingerichte expositie, wil de gemeente bevorderen dat meer mensen kiezen voor een duurzame levensstijl. Overigens kan ook via het internet de Voetafdruk berekend worden. Op de website MACROBUTTON HtmlResAnchor www.voetenbank.nl staat het gratis computerprogramma.


Expositie


De expositie van de Mondiale Voetafdruk is te bezoeken in de Openbare Bibliotheken in Haarlem. Deze maand is de expositie in de Openbare Bibliotheek Noord. De expositie in de Openbare Bibliotheek Centrum vindt plaats in de maand mei en in de Openbare Bibliotheek Oost / Schalkwijk vindt de expositie plaats in de maand juni.


Julia de Jong/Communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl
---- --