Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
ABG/DB/04/26021

Onderwerp Datum
Projectplan commissie PaVEM 14 april 2004

Hierbij bied ik u, mede namens minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het projectplan van de commissie Participatie Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen (PaVEM) aan. De commissie is tot juli 2005 ingesteld om de maatschappelijke participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen te bevorderen. In het projectplan geeft de commissie PaVEM aan welke resultaten ze wil bereiken en langs welke weg. Er is 1,5 miljoen vrijgemaakt binnen de SZW-begroting voor de uitvoering van het projectplan.

Focus van de activiteiten van de commissie ligt op het actief stimuleren en ondersteunen van gemeenten, vooral op het gebied van werk en taal. Concreet werkt de commissie PaVEM samen met gemeenten aan:
§ Meer taaltrainingen voor vrouwen uit etnische minderheidsgroepen, inclusief een vervolg daarop (bijvoorbeeld een stage, een betaalde baan, of een duaal traject); § Meer vrouwen uit etnische minderheidsgroepen aan het werk, met speciale aandacht voor herintreedsters, tienermoeders en vrouwen in de WAO;
§ Het voeren van (lokale) dialogen over het thema integratie;
§ Het vormen van een nationale voorhoede van allochtone vrouwen.

De commissie PaVEM stemt haar activiteiten zo veel mogelijk af met lopende initiatieven en lopend rijks- en lokaal beleid. Het plan van aanpak (op hoofdlijnen) `Emancipatie & Integratie van vrouwen en meisjes uit etnische minderheden' dat op 28 oktober 2003 door minister Verdonk en mij aan de Tweede Kamer is aangeboden, heeft duidelijk raakvlakken met de activiteiten van de commissie PaVEM. Beide beogen vrouwen uit etnische minderheidsgroepen meer bij de samenleving te betrekken. De commissie PaVEM richt zich vooral op het stimuleren en ondersteunen van gemeenten op het gebied van werk en taal voor allochtone vrouwen, terwijl de focus van het plan van aanpak vooral ligt op sociaal- culturele belemmeringen en op het stimuleren van de doelgroep zelf. Onderling vindt afstemming en samenwerking plaats.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(mr. A.J. de Geus)