Gemeente Breda

Persberichten

14-04-2004

Ruim 2 miljoen beschikbaar voor kinderen met leerachterstanden

Het college van burgemeester en wethouders besteedt dit jaar 2.029.376 aan kinderen met achterstanden in het basis- en voortgezet onderwijs in Breda. Dat staat in het bestedingsplan Onderwijskansenbeleid 2004-2005 dat het college deze week voorlopig heeft vastgesteld. Op die manier krijgen deze kinderen een steuntje in de rug om later met een goede opleiding en in bezit van een diploma de arbeidsmarkt op te gaan.
De plannen zijn voorlopig vastgesteld, omdat de Schoolraad hierover nog een advies uitbrengt. De projecten voor 2004-2005 komen in grote lijnen overeen met de projecten die dit jaar lopen. Het gaat om projecten voor kinderen met achterstanden in de leeftijd van 2 tot 16 jaar.

Taalontwikkeling voor peuters en kleuters
Kinderen van 2 tot 6 jaar die thuis geen Nederlands spreken en die het Nederlands slecht beheersen, volgen in peuterspeelzalen en in de eerste groepen van het basisonderwijs speciale programmas om de taalontwikkeling te stimuleren. Zo leren zij spelenderwijs veel van het Nederlands dat zij later hard nodig hebben om de school goed te doorlopen.

Buitenschoolse activiteiten
Kinderen met achterstanden in het basisonderwijs kunnen na schooltijd deelnemen aan sport, spel en culturele activiteiten. De kinderen leren via de verlengde schooldag hun vrije tijd zinvol te besteden, ontwikkelen hun concentratie- en doorzettingsvermogen en leren samenwerken.

VMBO scholen
Kinderen op het VMBO met taalachterstanden, tussen 12 en 16 jaar, hebben daarnaast vaak ook gedrags- en sociaal-emotionele problemen. Een deel van het beschikbare geld voor 2004 wordt besteed aan het ontwikkelen van de betrokkenheid van ouders bij de school.

Schoolontwikkeling
De basisscholen waarvan meer dan de helft van de leerlingen afkomstig zijn van een culturele minderheid, krijgen van de gemeente extra budget om te besteden aan schoolontwikkeling. In Breda zijn dat 11 basisscholen. Deze scholen kunnen met dit budget, ongeveer 500.000 per schooljaar, hun problemen structureel in kaart brengen en werken aan een oplossing.

Bezuinigingen vanaf 2005
Het rijk heeft landelijk ingrijpende bezuinigingen aangekondigd met ingang van het schooljaar 2005-2006. Voor Breda betekent dit ten opzichte van het huidige schooljaar een bezuiniging van 351.000. Vanaf 2006 gaan de resterende rijksmiddelen voor het
onderwijsachterstanden-beleid voor een groot deel rechtstreeks naar de scholen. De scholen beslissen dan zelf in welke mate zij geld inzetten voor achterstandsbestrijding of voor andere zaken. De gemeente bepaalt vanaf 2006 niet langer de inzet van de middelen en vreest dat in het bijzonder voor- en naschoolse projecten in gevaar komen. De gemeente en scholen gaan volgend jaar samen gaan bedenken wat er nog op een goede manier voor kinderen met een onderwijsachterstand gedaan kan worden.

Breda, 14 april 2004

Noot van de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Anneke Voorend, van de dienst Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW), telefoon (076) 529 90 12 of met de afdeling voorlichting van de dienst SAW (076) 529 46 81.