Gemeente Enschede

Taken vreemdelingendienst naar gemeente


Enschede, 14-04-2004

Vreemdelingen moeten zich voortaan melden bij de gemeente voor een verblijfsdocument.

Vreemdelingen die langer dan drie maanden in Nederland willen verblijven, moeten sinds half april hun verblijfsdocument bij de gemeente aanvragen. De gemeente reikt het aanvraagformulier uit en neemt de ingevulde aanvraag in ontvangst, int de leges, maakt een verblijfsaantekening in het paspoort van betrokkene en stuurt het verzoek door naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De IND beoordeelt vervolgens de aanvraagt en verzorgt het verblijfsdocument. Bij een positieve beschikking reikt de gemeente het verblijfsdocument uit.

In Enschede vestigen zich jaarlijks gemiddeld 1500 vreemdelingen. Daar vallen 1100 personen onder die verplicht zijn een visum aan te vragen in het land van herkomst en voor wie een verblijfsvergunning moet worden afgegeven; 100 onderdanen van de Europese Gemeenschap (EU) die een verblijfsvergunning aanvragen en 300 onderdanen van de EU die een zogenoemde aanmeldsticker moeten aanvragen. Ouders met een vreemde nationaliteit met kinderen die geboren en woonachtig zijn in Nederland, zijn eveneens verplicht voor hun kind een verblijfsvergunning aan te vragen. Over welk type verblijfsdocument de vreemdeling moet beschikken, hangt samen met de duur en de aard van hun verblijf.

De knip in frontoffice en backoffice taken is het resultaat van de kerntakendiscussie bij de politie. Gemeenten verzorgen voortaan de front-officetaken, terwijl de IND verantwoordelijk blijft voor de back-office taken.

Betrokkenen kunnen telefonisch een afspraak maken bij de afdeling Frontoffice Publieksdienst; tel. 053-4818931 / 4818932 of persoonlijk in het stadskantoor. Openingstijden zijn van 8.00 tot 13.30 uur.

Vreemdelingen kunnen met al hun vragen over verblijfsvergunningen bij de IND terecht; tel. 0900 - 1234561. De IND voert alle correspondentie met de aanvragers.

---

Gepubliceerd op 14-04-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar