GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 14 april 2004 15:52
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kamervragen over dreigende overschreiding milieunormen Schiphol

(14 april 2004)

Kamervraag

In januari van dit jaar bleek dat op de uitvliegroutes van parallel gelegen startbanen op Schiphol tijdens de spitsuren de veiligheid in het geding kwam. Sindsdien wordt er 'tijdelijk' volgens andere routes gevlogen, echter wel precies over woonwijken heen, ten koste van de bewoners. Bovendien dreigen de milieunormen die omwonenden tegen extreme hinder beschermen binnenkort overschreden te worden. Het ministerie hult zich ondertussen al maanden in stilzwijgen. Wijnand Duyvendak vraagt om opheldering:

Vragen van lid Duyvendak aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat


1) Hebt u kennis genomen van het artikel uit het Nieuwsblad Transport van 30 maart 2004 'Wijziging baangebruik Schiphol'?


2) Klopt de strekking van dit artikel? Zo ja heeft deze wijziging enige relatie met de afwikkeling van de incidenten rond de parallelle starts van de Polderbaan en de Zwanenburgbaan, de zogenaamde operationele problematiek op Schiphol? Zo ja, welke? Hoe staat het met de afwikkeling van deze problematiek?


3) Wanneer ontvangt de Kamer het oordeel van de Inspecteur Generaal van de Handhavingsdienst, dat u op 23 januari binnen enkele weken verwachtte (26959 nr. 61 antwoord 28)?


4) Hebt u al enig zicht wanneer de huidige normen overschreden worden zoals aangekondigd door LVNL op 19 januari 2004 (bijlage bij stuk 26959 nr. 60), indien het tijdelijk afwijkend vliegpatroon voortduurt? Wanneer ontvangt de Kamer dit inzicht, zoals eerder toegezegd in antwoord 43 van stuk 26959 nr. 61?


5) Klopt het dat, ondanks de toezegging van president-directeur Cerfontaine over Spaarndam, de situatie nu erger is dan ooit omdat de vluchten nu in Noordelijke richting grotendeels over dit dorp worden afgehandeld?


6) Wanneer komt er een definitieve oplossing voor de veiligheidsproblemen bij parallel starten van de Polderbaan en de Zwanenburgbaan?


7) Bent u van mening dat als de sector operationele problemen heeft, zij dit zelf moet oplossen en niet moet afwentelen op de bewoners? Blijft u op uw standpunt dat u overschrijdingen van de milieunormen sowieso niet zult gaan gedogen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -