Gemeente Langedijk


Brandweer zoekt versterking
14 april 2004

Er gaan binnenkort enkele brandweerleden met pensioen en nieuwe aanwas is nodig. Vorige week is daarom ook een wervingscampagne gestart in Zuid- en Noord-Scharwoude en Broek op Langedijk. Bovendien in Oudkarspel, in de wijken Sint Maarten en Barnewiel. Hierin worden relatief jonge inwoners opgeroepen om eens te kijken of de brandweer iets voor hen is.

De brandweer is op zoek naar inwoners tussen de 18 en 40 jaar, die redelijk gezond zijn en ook nog werken in hun eigen plaats Langedijk. En wie werkt in ploegendienst of op industriegebied De Zandhorst te Heerhugowaard is eveneens welkom. Wie voldoet aan deze kenmerken en zelf eigenlijk op zoek is naar een zinvolle en uitdagende vrijetijdsbesteding, is helemaal welkom op de informatieavond. 'We zoeken inderdaad wel doeners. Mensen die graag in actie komen. Die anderen willen helpen als zij in nood zijn. En dat vanuit een collegiale en sociale instelling. Wat we nodig hebben zijn mensen die de eigenschap energiek kunnen combineren met: weten wat je doet. Vrijwilligers die een hulpverlenende klus willen en kunnen klaren.'

brandweer

Veilig een gebouw uit
Tijdens de informatie-avond, die om 20.00 uur begint, leggen de brandweermensen graag uit wat zij allemaal doen. Hoewel de term vrijwilliger de indruk wekt dat men ongebonden bezig is, betekent het werk bij de brandweer toch echt wel dat men betrokken is. 'In feite bestaat het gehele korps uit professionals. Ik ben er trots op om leiding te geven aan zon enthousiast en gemotiveerd korps', zegt commandant Gerard Beukers. Belangstellenden bij wie na de informatieavond het vuurtje begint te 'smeulen' omdat zij graag betrokken willen raken bij de brandweer, worden uitgenodigd voor de eerstvolgende oefenavond. Dat is om de sfeer te proeven, om te kijken of het brandweerwerk iets voor je is. 'Dan maak je kennis met de spelregels,' legt Beukers uit. 'Bijvoorbeeld dat een aspirant-brandweervrouw of man wel mee mag naar de brand en hand- en spandiensten mag verrichten. Voor het echte brandweerwerk zijn eerst meerdere cursussen te doen, die in totaal anderhalf seizoen leertijd vergen. Je leert dan persoonlijk bescherming, waarin je ondermeer met ademlucht leert omgaan. En vervolgens de cursus levensreddende handelingen. Dat is een soort EHBO, hoe je gewonde mensen veilig een gebouw uit kunt krijgen. En vervolgens de cursus repressie, waarin je ondermeer leert branden te bestrijden. Als je die lessen afrondt, ben je brandwacht en mag je volwaardig ingezet worden bij branden.' Als blijkt dat geïnteresseerden echt bij de brandweer willen, volgt eerst ook nog een soort sollicitatiegesprek, waarin om je motivatie wordt gevraagd. Ook het karakter en de sociale instelling van de belangstellende wordt dan min of meer getoetst.

Vrouwen
De brandweer is op zoek naar 6 tot 8 nieuwe brandweermensen. Met nadruk kunnen dit ook vrouwen zijn. Want in Langedijk en rondom de kazerne werken en wonen veel vrouwen. 'Het is een groep waarin de brandweer bijzonder geïnteresseerd is', zegt Beukers. 'Juist omdat je weet dat deze groep vast wel groot is en redelijk dichtbij woont.' De informatieavond van de brandweer op 27 april begint om 20.00 uur en de kazerne is te vinden aan de Vroedschap in Zuid-Scharwoude.