Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Minister Peijs reikt eerste taxikeurmerken uit

De Rotterdamse Taxicentrale kreeg als één van de eerste taxibedrijven vandaag een taxikeurmerk uitgereikt door minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat. Een bedrijf met het zogenoemde TX-keurmerk levert gegarandeerde kwaliteit. Daarbij zijn veiligheid, comfort en omgangsvormen belangrijke peilers. Het keurmerk komt duidelijk zichtbaar met een herkenbaar logo op de buitenkant van de auto.

Om de kwaliteit van het taxivervoer naar een hoger plan te tillen, wordt per 1 juli 2004 een verplicht examen voor taxichauffeurs ingevoerd. Dat is nodig voor het verkrijgen van de zogenoemde chauffeurspas. Het examen bestaat uit een theorie- en praktijkdeel. Daarin wordt de klachtgerichtheid van de chauffeur getest. Daarnaast moet de chauffeur kennis hebben van de auto, de handelswijze bij ongevallen en de regelgeving. Tot slot wordt de rijvaardigheid en de stratenkennis getest. Het examen wordt in het Nederlands afgenomen.

In 2000 is de taxibranche geliberaliseerd. Doel was om taxi-ondernemingen meer vrijheid te geven en onderling te laten concurreren. In de eerste jaren na de liberalisering daalde het aantal klanten met elf procent, maar inmiddels zit het taxigebruik weer in de lift.

Meer informatie over het taxikeurmerk in de brochure. (PDF)