Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 14 april 2004

Vervoer Airbus beste Exceptionele transport 2003

ESTA is de Europese koepelorganisatie voor exceptioneel transport en mobiele kranen. Recentelijk zijn in München de winnaars van de zogenaamde 'ESTA awards' bekend gemaakt. De ESTA awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt voor het beste exceptionele transport en het beste hijsproject.

Bij het Exceptionele transport won het Franse bedrijf Capelle de eerste prijs met het verplaatsen van Airbus A380 onderdelen van Langon naar Toulouse. Aan dit transport gingen twee jaar van vooronderzoek en uitvoerige tests met schaalmodellen vooraf. Uiteindelijk legden zes voertuigcombinaties een afstand van 250 kilometer over de openbare weg af waarbij tal van hindernissen overwonnen moesten worden. De twee grootste combinaties waren acht meter breed, 14 meter hoog en 50 meter lang.

Op een nipte tweede plaats eindigde Mammoet met de verplaatsing van een volledige fabriek voor reststoffenbewerking in Amsterdam. Een gebouw van 50 meter lang, 32 meter breed en 20 meter hoog werd ongeveer een kilometer verplaatst op zelf aangedreven module trailers. Onder dit zwaarste betonnen gebouw (6900 ton) dat ooit vervoerd is, rolden maar liefst 1.112 wielen.

Derde werd Spedition Kübler voor het vervoer van een Concorde vliegtuig vanuit Parijs naar een museum in Sinsheim (Duitsland).

Het Nederlandse Mammoet concern won eveneens de eerste prijs voor het beste hijsproject. De inzending van Mammoet bestond hierbij uit het vervoer en de installatie van een nieuw vacuum vat voor de renovatie van de Miro Karlsruhe raffinaderij in Wilhelmshaven.