Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, woensdag 14 april

Hoorn 14-04-2004 - 14.48 uur

Diefstal schilderij opgelost
Enkhuizen, woensdag 14 april 2004.
Op maandag 22 december 2003 werd een schilderij ontvreemd vanuit het Zuiderzeemuseum aan de Wierdijk te Enkhuizen. Het ging hier om een aquarel "De Walvischvangst" van Maarten Jocobszn Mooy uit 1845. Na aandacht in de media werd het kunstvoorwerp op donderdag 22 januari 2004 teruggebracht. Politiemedewerkers vonden het stuk op de motorkap van een politieauto, welke kort voor het politiebureau in Enkhuizen geparkeerd had gestaan. Bij de aquarel zat een briefje van de dader. Hij schreef dat hij dacht dat het om een kopie ging. Nu hij uit de media had begrepen dat het om een kostbaar origineel ging, wilde hij het stuk terugbrengen. Het was niet de bedoeling geweest het museum in een moeilijke situatie te brengen.
Het onderzoek naar de identiteit van de verdachte werd, ondanks het terugbezorgen van de aquarel, voortgezet. Hieruit kwam een 46-jarige man uit Oterleek als mogelijke verdachte naar voren. Deze man werd op woensdag 14 april uitgenodigd voor het afleggen van een verklaring. Hierin erkende hij de diefstal van de aquarel.

Diefstal auto
Bovenkarspel, woensdag 14 april 2004.
In de nacht van dinsdag op woensdag, tussen 19.00 en 05.00 uur werd vanaf de Hoofdstraat in Bovenkarspel een personenauto ontvreemd. Het voertuig stond op straat geparkeerd tussen de percelen 285 en 289. Het ging om een blauwe Citroên C3, type 1.4HDI. Van de auto is vermoedelijk een ruit ingeslagen. Op straat werden glasresten teruggevonden.