Gemeente Dordrecht


---

Kwispedoor gevonden op de Varkenmarkt

Vincent Brinkhof
Een kwispedoor werd in de 18e eeuw gebruikt om tijdens het roken van tabak overtollig speeksel in te deponeren. Dit tabaksrokersspuwpotje is gemaakt van Delfts aardewerk. De kwispedoor staat deze maand tentoongesteld als `Kunststukje van de week' in de hal van het Stadskantoor.

In de loop van de 17e eeuw ontwikkelden zich nieuwe aardewerksoorten, waaronder het faience aardewerk. Deze vorm aardewerk was fijner, dunner en vooral goedkoper dan porselein. De tentoongestelde kwispedoor is van het faience aardewerk gemaakt. In de 18e eeuw kwam de productie van fabrieksmatig gevormd aardewerk op gang, en ontstonden nieuwe vormen van het aardewerk. Deze speelden in op de komst van genotmiddelen, zoals koffie, thee en tabak.

Het Dordts Archeologisch Centrum verrast iedere maand een groot publiek met een andere, bijzondere archeologische vondst: het `Kunststukje van de week'. Dit kunststukje is te vinden in de hal voor de Stadswinkel, Spuiboulevard. De openingstijden van het Stadskantoor zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.30 uur, en donderdagavond van 18.00 uur - 19.30 uur.

GeĂŻnteresseerden kunnen meer informatie over het `Kunststukje van de week' en andere archeologische vondsten vinden op www.dordrecht.nl/archeologie