Ingezonden persbericht


Castricum, 14 april 2004

Wel vis, geen nestplaats.

Landschap Noord-Holland brengt handleiding IJsvogelwanden uit

Landschap Noord-Holland heeft de laatste jaren 100 ijsvogelwanden in de provincie aangelegd of daarover geadviseerd in het Gooi, de Vechtstreek, Kennemerland en Alkmaar en omgeving. In het Gooi blijkt dat vijftig procent van de ijsvogelwanden daar is bezet door deze schitterende vogels. Een prachtig resultaat, dat navolging verdient in de rest van de provincie. Om vrijwilligers, terreinbeheerders en andere geïnteresseerden te informeren over het aanleggen, controleren en onderhouden van nestplaatsen voor ijsvogels heeft Landschap Noord-Holland een handleiding samengesteld.

IJsvogels zijn schaarse broedvogels in ons land. Ze staan op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. Het aantal paartjes varieert tussen de 50-650 per jaar. De vogels zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van helder visrijk water en voldoende nestplaatsen in een rustige omgeving. Sinds het water op veel plaatsen schoner is geworden zijn er weer genoeg kleine visjes te vinden. Voldoende nestplaatsen zijn echter niet altijd aanwezig. Met het aanleggen van een steile oeverwand is dit probleem goed te verhelpen. De handleiding "IJsvogelwanden" van Landschap Noord-Holland biedt vier mogelijkheden om zelf zo'n wand te maken.

IJsvogels graven een diepe nestgang in een kale steile oever van minimaal 50 cm hoog. Aan het einde van die gang worden in een nestkom eieren gelegd en uitgebroed. De moeilijkheid is dat veel oevers niet steil genoeg zijn, begroeid zijn of gewoon te laag. IJsvogels kunnen daar niets mee.

Een mogelijkheid voor een ijsvogelwand is een steile oever recht afsteken. Dit is de snelste manier. Andere mogelijkheden zijn een boom op de oever omtrekken, waarbij de omhoog gekomen wortelkluit als broedplaats dient. Een grondwal opwerpen, al of niet versterkt met kleine wortelkluiten. Of het aanbrengen van een kunstnest.

De werkwijze is stap voor stap uitgelegd in de
handleiding, ondersteund door heldere illustraties. De handleiding bevat verder tal van aanwijzingen die van belang zijn bij het maken, controleren èn onderhouden van ijsvogelwanden. Het is geschreven door Jelle Harder en uitgegeven met financiële steun van de provincie Noord-Holland en de Nationale Postcode Loterij.

De handleiding IJsvogelwanden is te bestellen door overmaking van EUR 4,50 (incl. porto) op postgiro 263 53 73 t.n.v. Landschap Noord-Holland te Castricum o.v.v. IJsvogelhandleiding. Gratis downloaden kan ook via www.landschapnoordholland.nl

////////////////////////////////////////////////



Ingezonden persbericht