Ingezonden persbericht


Intel introduceert nieuwe generatie processors voor mobiele telefoons en PDA's

Nieuwe toestellen klaar voor draadloos breedband

Kontich (België), 14 april 2004 - Intel Corporation introduceert een nieuwe familie processors op basis van de Intel XScale®-technologie, die geschikt zijn voor verschillende vormen van draadloze breedbandtoegang. De nieuwe Intel® PXA27x-processor biedt voldoende rekenkracht om mobiele telefoons te voorzien van volledige videoconferentiemogelijkheden en PDA's van videomogelijkheden met DVD-kwaliteit.

De processor bevat verschillende nieuwe technologieën voor multimediatoepassingen, laag stroomverbruik en beveiliging voor mobiele telefoons en PDA's. De nieuwe processor van Intel biedt meer verwerkingskracht en voorziet ook in de nieuwste mogelijkheden voor 'stacked packaging' waarmee extra Flash-geheugen toegevoegd kan worden. Verder introduceert Intel een nieuwe Multimedia Accelerator voor 3D-rendering en geoptimaliseerde software en referentieontwerpen waarmee producenten van mobiele telefoons en PDA's hun toestellen sneller op de markt kunnen brengen.

"Ontwikkelingen op het gebied van draadloos breedband vereisen een nieuw soort draadloos toestel", zegt Sean Maloney, Executive Vice-President en General Manager van de Intel Communications Group. "Nu steeds meer vormen van draadloze-breedbandtoegang beschikbaar komen - 3G, WiFi of WiMAX - moeten mobiele apparaten hogere prestaties kunnen leveren met een laag stroomverbruik."

Intel® PXA27x-processorfamilie
De Intel® PXA27x-processorfamilie voor mobiele telefoons en PDA's - voorheen bekend als Bulverde - beschikt over verschillende nieuwe technologieën. Het is het eerste product waarin de Intel Wireless MMX(TM)-technologie is geïntegreerd. Intel Wireless MMX biedt hogere prestaties voor 3D-games en geavanceerde video, terwijl het de levensduur van de batterij verlengt. De nieuwe chip gebruikt tevens Wireless Intel SpeedStep®-technologie. Deze technologie reduceert het stroomverbruik drastisch door voltage en frequentiewisselingen intelligent te beheren. Dit is vergelijkbaar met de technologie die Intel toepast in zijn notebook-processors.

Het is tevens voor het eerst dat Intel belangrijke beveiligingsmogelijkheden integreert via zijn Intel Wireless Trusted Platform. Hierdoor zijn diensten als veilig opstarten, veilige opslag van privé-gegevens en cryptografische sleutels, en ondersteuning van beveiligingsprotocollen mogelijk. Om de mogelijkheden en kwaliteit van cameratelefoons te verbeteren, is bovendien de Intel Quick Capture-technologie in de nieuwe processors opgenomen, waardoor een beeldkwaliteit van vier of meer megapixels mogelijk is. De Intel PXA27x-processorfamilie wordt geleverd met kloksnelheden van 312 tot 624 MHz, met maximaal 64 megabytes aan stacked Intel StrataFlash®-geheugen.

Multimedia Accelerator biedt extra prestaties voor mobiele multimedia De nieuwe Intel 2700G Multimedia Accelerator dient als aanvulling op de Intel PXA27x-processorfamilie. De accelerator biedt geavanceerde video- en grafische mogelijkheden voor full-screen video bij maximale frame rates zonder dat de levensduur van de batterij beïnvloed wordt. De Intel 2700G Multimedia Accelerator biedt gebruikers videoplayback met DVD-kwaliteit op VGA-resolutie en ondersteunt een brede reeks van videostandaarden, waaronder MPEG-2, MPEG-4 en Microsoft Windows Media Video9.

De Intel 2700G biedt scherpe grafische beelden en hoge resolutie (tot SXVGA) dual display-mogelijkheden waarmee zakelijke gebruikers twee verschillende afbeeldingen gelijktijdig kunnen bekijken. Hierdoor zijn verschillende zakelijke toepassingen mogelijk, zoals video-conferencing en het tonen van presentaties via een PDA of ander draadloos apparaat. Daarnaast biedt de Intel 2700G gebruikers uitstekende mogelijkheden om 3D-games op een mobiele telefoon of PDA te spelen.

Oplossingen die verder gaan dan processors
Om producenten van apparatuur in staat te stellen nieuwe-generatie communicatie- en computerapparatuur te ontwikkelen, biedt Intel naast zijn processors verschillende andere technologieën en platforms.

Het conceptontwerp voor mobiele telefoons van Intel biedt bedrijven en ontwikkelaars een voorbeeld van hoe allerlei applicaties en communicatietechnologieën gebruikt kunnen worden voor het bouwen van platformonafhankelijke smartphones. Dit voorbeeldontwerp is het eerste van Intel dat verschillende mobiele netwerken ondersteunt, zoals GSM/GPRS, Wifi (802.11b) en Bluetooth. Het ontwerp ondersteunt verder grotere besturingssystemen, zoals Microsoft, PalmSource, Symbian, MontaVista, Linux en Java. Het handheld-conceptontwerp, dat werd ontwikkeld samen met systems integrator Intrinsyc, Inc., gebruikt de nieuwe Intel-processor samen met de Intel 2700G Multimedia Accelerator en 64 MB aan Wireless Intel StrataFlash-geheugen.

Intel ontwikkelde verder de Intel Mobile Scaleable Link: een interface voor een snellere dataoverdracht van draadloze netwerken naar de processor. Met snelheden tot 416 megabits per seconde zorgt deze technologie voor snellere applicaties en betere prestaties. Intel breidt zijn flash- en processor-stacking-technologie uit naar de nieuwe generatie van 'stacked packaging'. Dit biedt mogelijkheden voor meer geheugen en betere prestaties, terwijl minder dan de helft van de ruimte nodig is dan voor gebruikelijke geheugen-packaging. Om systeem- en applicatie-engineers te helpen alle mogelijkheden van de Intel PXA27x-processor te benutten, levert Intel de Intel® Compiler en Intel® Integrated Performance Primitives, evenals geoptimaliseerde board support packages met drivers en power management-software. Grote OS- leveranciers en onafhankelijke softwareleveranciers, zoals Sony Music Entertainment, gebruiken deze tools om een uitgebreide bibliotheek van toepassingen te creëren voor de nieuwe processors.

Prijs en beschikbaarheid
Volumeproductie van de Intel PXA27x-processorfamilie start dit kwartaal. De Intel PXA270-processor van 312 MHz heeft een adviesprijs van 32 dollar bij 10.000 stuks. De Intel 2700G Multimedia Accelerator heeft een adviesprijs van 17 dollar bij 10.000 stuks.

# # #

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom.

Voor verdere informatie:
Intel Corporation
Kristof Sehmke
Tel.: +32 (0)3 450 0913
E-mail: Kristof.Sehmke@intel.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Anja Breunis
Tel.: +31 (0)30 656 5070
E-mail: anja@lvtpr.nl