Gemeente Groningen


woensdag 14 april:
Nieuw brandpreventiebeleid bestaande bouw door College van B&W vastgesteld

Het College van B & W van Groningen heeft het Groninger brandpreventiebeleid bestaande bouw vastgesteld. Dit beleid geeft voor alle gebouwenfuncties (bijvoorbeeld winkelpanden en horecagelegenheden) en voor alle brandveiligheidvoorzieningen het gemeentelijk beleidsniveau weer. In het gemeentelijk preventiebeleid voor bestaande panden wordt nu gestreefd naar een brandveiligheidniveau dat zoveel mogelijk op het niveau ligt dat geldt voor nieuwe gebouwen. Tot op heden was het verschil in brandveiligheidseisen tussen bestaande bouw en nieuwbouw behoorlijk groot.

Het Bouwbesluit kent brandtechnische eisen voor nieuw te bouwen gebouwen en voor bestaande gebouwen. Als de gemeente een gebouw op brandveiligheid toetst, zal aan de hand van het Bouwbesluit en de Bouwverordening moeten worden bekeken of het gebouw aan de eisen voldoet. In het Bouwbesluit is het vereiste brandveiligheidniveau voor bestaande gebouwen echter aanzienlijk lager dan het brandveiligheidniveau voor nieuwbouw. De wetgever heeft daarom, onder een aantal voorwaarden, de gemeenten de vrijheid gegeven een eigen gemeentelijk beleid vast te stellen en uit te voeren.

De gemeente Groningen heeft zon eigen beleid ontwikkeld en na een inspraakprocedure vastgesteld. Het brandveiligheidniveau voor bestaande bouw is daarin zoveel mogelijk gerelateerd aan dat van het Bouwbesluit voor nieuwbouw. Het gemeentelijk beleid stelt zodoende voor bestaande gebouwen hogere eisen aan brandveiligheid dan het Bouwbesluit. Met name het niveau voor veiligheid van aanwezigen in gebouwen (denk daarbij aan vluchtwegen) is gelijk aan het nieuwbouwniveau. Wanneer het gaat om de beheersbaarheid van een brand, bijvoorbeeld het indelen van gebouwen in zogeheten brandcompartimenten, wordt aansluiting gezocht bij het lagere niveau van het Bouwbesluit.In voorkomende gevallen zullen de nadere eisen van het gemeentelijk beleid steeds worden gemotiveerd.

Met het Groninger brandpreventiebeleid bestaande bouw ligt het gemeentelijk beleid ten aanzien van het brandveiligheidniveau voor bestaande bouw vast.