NOVIB

Grote bedrijven zijn winnaar van verstoorde EU suiker

NOVIB/OXFAM: GROTE BEDRIJVEN ZIJN WINNAAR VAN VERSTOORDE EU SUIKER

REGELING DIE ARME LANDEN SCHAADT

Datum: 13 april 2004.

EU belastingbetalers geven ieder jaar 819 miljoen euro aan subsidies aan zes Europese suikerverwerkende bedrijven om suiker te dumpen op wereldmarkten, volgens nieuw onderzoek van de internationale organisatie Oxfam, waarvan Novib het Nederlandse lid is.

De Europese Commissie stelt momenteel een hervorming van de Europese suiker sector voor, maar Oxfam/Novib zegt dat de voorstellen, zoals ze er nu uitzien, zullen blijven toestaan dat grote bedrijven boeren in ontwikkelingslanden zullen schaden door het dumpen van gesubsidieerde suiker.
De voorgestelde hervormingen zullen ook de kleine boeren in Europa niet helpen.

Europas suiker regeling beloont de overproductie van suiker van grote bedrijven en rijke boeren en creëert instabiliteit op de wereldmarkt. Dit vergroot armoede in ontwikkelingslanden zegt Oxfam/Novib.

Oxfam/Novib bewijst in een nieuwe analyse in het nieuwe Oxfam rapport Dumping on the World dat de EU de grootste subsidiegever in de wereld is en ongeveer 5 miljoen ton suiker per jaar op de wereldmarkt dumpt. Brazilië en Thailand verliezen naar schatting 494 miljoen dollar en 151 miljoen dollar respectievelijk ieder jaar vanwege de Europese suiker dumping op de wereldmarkt volgens Oxfam/Novib.

De preferentiële toegangsregelingen zijn niet zo gul als de EU doet voorkomen. Minst Ontwikkelde Landen (MOLs) hebben beperkt toegang tot de EU markt onder het Everything But Arms initiatief, maar Oxfams rapport laat zien dat het totale jaarlijkse toegestane quotum voor de 49 MOLs evenredig is met slechts drie dagen EU consumptie. Drie van s werelds armste landen, Mozambique, Malawi en Ethiopië, hebben naar schatting 238 miljoen dollar sinds 2001 verloren aan potentiële inkomsten voor suiker als gevolg van deze beperkte toegang.

Adrie Papma, Novib directeur handelscampagne: De EU suiker regeling moet nodig hervormd worden. Het systeem beloont grote bedrijven en rijke boeren met het geld van EU belastingbetalers en consumenten, terwijl de mensen in ontwikkelingslanden hun kans ontnomen wordt om door handel een einde aan hun armoede te maken.

Oxfams rapport roept op tot hervormingen die een einde maken aan EU export dumping, die EU productie niveaus verlagen en die MOLs ruime toegang tot Europas markten geven voor een eerlijke prijs. Ook moeten pogingen gedaan worden om de ACP-landen (Afro Caribbean en Pacific) en kleine suikerboeren in het noorden te beschermen voor negatieve aanpassingskosten.

Adrie Papma: Suiker is de enige manier waarmee Europa een stap in de richting kan zetten van eerlijke handel dit jaar. Maar het lijkt van de Europese agenda te verdwijnen. Het zal waarschijnlijk niet lukken om de hervorming van de EU suiker regeling af te ronden tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Het is van groot belang dat druk van gevestigde belangengroepen niet het debat mag winnen voordat het gevoerd is en dat we niet het moment voor betekenisvolle hervorming verliezen.

Oxfam International is een confederatie van twaalf ontwikkelingsorganisaties die in 120 landen werken. De confederatie bestaat uit: Oxfam America, Oxfam-in-Belgium, Oxfam Canada, Oxfam Community Aid Abroad (Australië), Oxfam Germany, Oxfam Great Britain, Oxfam Hong Kong, Intermon Oxfam (Spanje), Oxfam Ireland, Novib, Oxfam New Zealand and Oxfam Quebec.