Nederlandse Vereniging van journalisten

Evaluatie Plan van aanpak 2003

Ideëel

1. SCO is een juridische fusie aangegaan met de Management Media Academy (MMA) om de training van journalisten in de voormalige Sovjet regio te verzorgen. Het overleg over mogelijke samenwerking met het op de Balkan gerichte Press Now is vertraagd door ontwikkelingen bij Press Now. Met de per 3 mei 2004 geïntroduceerde nieuwe naam FreeVoice hoopt SCO de bekendheid aanzienlijk te verbeteren. Met een extra financiële donatie van 1.8 miljoen euro van de Postcode Loterij zal Free Voice samen met het NOS-Jeugdjournaal drie projecten opzetten met nieuwsvoorzieningen voor jongeren in Afghanistan, Zuid Afrika en Suriname.


2. In het kader van zelfregulering is verder gewerkt aan de vergroting van het aanzien en draagvlak van de Raad voor de Journalistiek. Twee aanvullende activiteiten hoopt de NVJ daarvoor samen met de NDP en andere partners uit de mediasectoren te ontwikkelen: het opzetten van een Nieuwsmonitor om hypes en trends in het vak te volgen en een tweejarig project met een debatbureau. Opmerkelijke uitspraken van rechters en Raad alsmede observaties van de Nieuwsmonitor kunnen op die wijze niet alleen in de Randstad maar juist ook in de regio's door de betrokken media met publieksgroepen worden besproken.


3. De deelname van fotojournalisten aan de Stichting Nieuwswaarde is sterk gegroeid.


4. Het NVJ-initiatief voor een mediabrede werkgroep molestverzekering in verband met de torenhoge premies tijdens gewapende conflicten in de wereld, krijgt geen materiële steun uit de bedrijfstak .In een eerste bespreking is geconstateerd dat de publieke omroepen het eventuele premiegat uit eigen middelen aanvullen.


5. Een studie naar de effecten van toenemende Nederlandse en Europese regelgeving met betrekking tot de media en de WOB is niet van de grond gekomen. In dit kader is wel deelgenomen aan een internationale werkgroep Media en Terrorisme. Extra is geïnvesteerd in de NVJ-site www.wobinfo.nl

Materieel

6. In afstemming met de dagbladuitgeversvereniging NDP is de moeilijke positie van de dagbladsector onder de aandacht van het parlement en de regering gebracht. Gesproken is met de fracties van VVD, CDA, D66 en de PvdA. Tevens is overlegd met de staatssecretaris mr. Medy van der Laan. Zij zal binnenkort haar beleid in een persbrief uiteenzetten.


7. Met de nota arbeidsvoorwaardenbeleid 2003/2004 is nadruk gelegd op het leeftijdsbewuste personeelsbeleid. De pensioen en prepensioenproblematiek in de meeste sectoren is onderwerp van bespreking. De discussie over salarissystemen in de dagblad en tijdschriftsector loopt door.


8. De extra diensten voor NVJ freelancers zijn in januari 2004 geïntroduceerd. Tevens is een goed bezochte bijeenkomst voor freelancers gehouden.


9. Nog geen jaar na het afsluiten van stevige sociale plannen bij de Telegraaf holding en bij PCM is de NVJ betrokken bij nieuwe reorganisaties in beide bedrijven. Er is een toenemende druk om de eerder overeengekomen plannen af te slanken. Het afgesloten sociaal plan van Wegener - voldoet nog wel aan de standaard die de NVJ in de periode 2001-2003 aan dergelijke plannen meende te moeten stellen.

Organisatie

10. De handzame kaart met NVJ-gegevens is gereed.


11. De verkenning die is ingelast naar mogelijke partners in de belangenbehartiging in het veld van de auteursrechten en freelancers levert weinig nieuwe gezichtspunten op . Meer samenwerking met FNV Kiem met respect voor ieders zelfstandigheid ligt voor de hand en wordt nagestreefd. Ook de organisatie van letterkundigen is een vanzelfsprekende partner op het terrein van de auteursrechten en het beschermen van het vrije woord .


12. Door de toenemende druk op het secretariaat vanuit de collectieve en individuele belangenbehartiging is vertraging ontstaan in de voorgenomen nieuwe presentatie van de vereniging. Wel is per 3 februari een nieuwe layout van Villamedia gepresenteerd.


13. Het bijeenbrengen van de redactionele productie van de blauwe pagina's, Villamedia en de WOBsite is gestart.