Provincie Zuid-Holland

Toeristisch-recreatieve ontwikkeling Overflakkee

Op 13 april hebben Gedeputeerde Staten de streekplanuitwerking 'Toeristisch-recreatieve ontwikkeling Overflakkee' en de Nota van Beantwoording en Wijziging vastgesteld. Het betreft een uitwerking van het streekplan Zuid-Holland Zuid. De uitwerking geeft een integrale visie op de gewenste ontwikkeling van toerisme en recreatie voor Overflakkee. Op basis van deze visie wordt voor de komende jaren (tot 2010) verder richting gegeven aan het toeristisch-recreatief programma op het eiland.

De sector toerisme en recreatie heeft op Overflakkee groeimogelijkheden. In de streekplanuitwerking worden mogelijkheden genoemd voor de uitbreiding van verblijfsrecreatie, zoals campings, vakantiebungalows en jachthavenplaatsen. Ook ondersteunt de uitwerking agrotoerisme ('kamperen bij de boer') en recreatief medegebruik van bijvoorbeeld natuurgebieden. De omgeving van Stellendam, Middelharnis en Herkingen-Battenoord zijn gebieden waar concentratie van ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt.

Het agrarisch grondgebruik is en blijft de drager van de open ruimte op Goeree-Overflakkee. Landschappelijk uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen is dat karakteristieke elementen, zoals ringpolders en grote open ruimten, zoveel mogelijk behouden blijven en zelfs versterkt worden. Bovendien moeten de ontwikkelingen in samenhang zijn met die op de Kop van Goeree.

BedenkingenHet ontwerp van de streekplanuitwerking heeft in januari 2004 vier weken ter inzage gelegen bij de gemeenten op het eiland. In totaal zijn 45 bedenkingen binnengekomen op de ontwerpstreekplanuitwerking. In de Nota van Beantwoording en Wijziging zijn de ontvangen bedenkingen beantwoord. Deze bedenkingen hebben niet geleid tot wijziging van de hoofdlijnen van de ontwerpstreekplanuitwerking. Wel heeft een aantal bedenkingen op onderdelen geleid tot aanpassing.

Ter inzageDe streekplanuitwerking en de Nota van Beantwoording en Wijziging liggen van maandag 17 mei tot en met 25 juni 2004 ter inzage in de gemeentehuizen en openbare bibliotheken op Goeree-Overflakkee, het waterschapshuis op het eiland en het provinciehuis vanZuid-Holland (Zuid-Hollandplein 1, Den Haag).

De vastgestelde stukken inclusief kaartmateriaal zijn binnentwee weken te vinden op de provinciale website www.zuid-holland.nl.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22