VVD



Nieuws

14 apr 2004 - Zekerheidsstelling bij emigratie
vervalt

Het wordt voor Nederlandse emigranten eenvoudiger om binnen Europa te emigreren. Zo hoeft een belastingplichtige bij emigratie niet langer aan de Belastingdienst een bankgarantie af te geven. Dit heeft staatssecretaris Wijn van Financiën aangekondigd naar aanleiding van vragen van VVD Tweede-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming.

De emigrant wordt hiermee verlost van een aantal administratieve en kostbare verplichtingen zoals het geven van een bankgarantie voor de zogenaamde conserverende aanslag. Bovendien wordt door de uitspraak van het Hof vanaf heden automatisch uitstel van betaling verleend voor de conserverende aanslag.

Het Europese Hof van Justitie heeft een soortgelijke Franse regeling strijdig verklaard met de vrijheid van vestiging binnen de EU. Het vervallen van de zekerheidsstelling heeft onder andere betrekking op belastingplichtigen die emigreren en die een aanmerkelijk belang (meer dan 5% van de aandelen in een bedrijf) bezitten, deelnemen aan een pensioenregeling of een kapitaalverzekering voor de eigen woning hebben.

In antwoord op de vragen van VVD-woordvoerder Dezentjé Hamming over deze uitspraak heeft staatssecretaris Wijn laten weten dat reeds gestelde zekerheden desgevraagd kunnen vervallen. Wijn stelt dat de nieuwe regeling op korte termijn vervat zal worden in een wetswijziging.

14 april 2004