Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Portretten van vruchten, bloemen, schelpen, stenen en blad

Expositie van werk van Nienke Raven

Galerie de Brasserie 13 april 23 mei 2004

In Galerie De Brasserie van de Hortus botanicus zijn om de 6 weken exposities te zien van kunstenaars die in hun werk de natuur en de Hortus hoog in het vaandel hebben staan. Van 13 april tot en met 23 mei is werk van Nienke Raven te zien.

Nienke Raven vindt haar onderwerpen meestal in haar onmiddellijke omgeving. Ze heeft dan ook een groot oeuvre opgebouwd van stillevens en specialiseert zich steeds meer in de weergave van vruchten, bloemen, schelpen, stenen, vaak meegenomen van wandelreizen in Groot-Brittannië of Italië. Ook de onvolmaaktheid van een aangevreten of dor blaadje wekt haar interesse. Door een combinatie van technisch kunnen, scherpe waarneming en enorm veel geduld slaagt ze er in ook de kleinste details weer te geven. Deze techniek maakt haar ook tot een begenadigd portrettist, die vooral plezier heeft in het maken van kinderportretten.

Al eerder exposeerde Nienke Raven haar werk in Leiden en omstreken. Vorige zomer nog had zij een tentoonstelling in het bezoekerscentrum Het Reigersbos in Polderpark Cronesteyn. Daar toonde zij voornamelijk tekeningen van inheemse vruchten en zaden. De expositie in Galerie De Brasserie laat aquarellen en tekeningen zien van inheemse gewassen, maar ook van exotische plantensoorten uit de collectie van de Hortus.

Tekenen en schilderen heeft Nienke Raven altijd gecombineerd met een groot aantal andere activiteiten. Tijdens haar studie Engels aan de Leidse Universiteit volgde zij al cursussen figuur- en portrettekenen aan het Leids Academisch Kunstcentrum. Later leerde ze grafische technieken van Kees Buurman en Fer Hakkaart. Daarnaast heeft ze zich ook altijd bezig gehouden met het ontwerpen van affiches en logo s, met name op het gebied van de muziek; zij heeft zelf jaren gezongen in diverse koren en speelt altviool bij het Leiderdorps Kamer Orkest. Speciaal voor volwassenen geeft zij cursussen Engelse taal en literatuur (met name Shakespeare) in Oegstgeest, en aan middelbare scholieren bijles Engels.

Een bestand op hogere resolutie van bijgevoegde foto s kan worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl

Portretten van vruchten, bloemen, schelpen, stenen en blad

Expositie van werk van Nienke Raven

Waar

Galerie De Brasserie in bezoekerscentrum de Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, Leiden

Wanneer

13 april 23 mei 2004

De Brasserie is gratis toegankelijk en geopend van maandag zondag van 10-18 uur.

Aan de redactie:

Voor informatie over de expositie van het werk van Nienke Raven kunt u contact opnemen met de Hortus botanicus Leiden: 071 - 5275144. Er is digitaal beeldmateriaal van haar werk beschikbaar.

Nienke Raven is direct bereikbaar via 071-5144978

Leiden, 13 april 2004

Stans van der Veen - Hortus botanicus Leiden

.

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden
t (0031) 071 - 5275144
f (0031) 071 - 5275199
e veen@hortus.leidenuniv.nl
s www.hortusleiden.nl